Ispred Choco bara otkrivena skulptura „Mačak Ljubi“

Jučer je ispred Choco bara u Križevcima otkrivena skulptura „Mačak Ljubi“, lika iz romana „Princeza Hedy“ koji je napisao pjesnik i pisac za djecu Josip Petrlić Pjer.

Roman „Princeza Hedy“ dio je križevačkog projekta, križevačke triologije u kojoj su i priča za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec te slikovnica „Štatutko i Marcel Kiepach“. Izdavanje ove knjige omogućili su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Udruga osoba s invaliditetom Križevci dok je mačka ilustrirala sugrađanka Estera Balog. Skulpturu je izradio branitelj Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE, a izradu je financirala Udruga osoba s invaliditetom Križevci dok je mjesto i temelj skulpture omogućio Grad Križevci.

Uoči otkrivanja skulpture, okupljenima se obratio predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić koji je naglasio kako su pomogli u izradi skulpture s obzirom da je ovom događaju prethodio projekt Udruge osoba s invaliditetom Križevci kroz koji je izdana knjiga Josipa Petrlića Pjera „Princeza Hedy“. Kako se u romanu radi o osobi s invaliditetom, ali i o mačku za što je poznato da kućni ljubimci imaju veliku ulogu u terapiji osoba s invaliditetom, s veseljem su prihvatili ideju pisca Pjera, prijavili se na natječaj i proveli projekt koji je financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Udruge osoba s invaliditetom i Grada Križevaca.

Zahvalu svima koji su sudjelovali uputio je sam pisac Josip Petrlić Pjer dodavši kako je ponosan na sve i na sebe kao književnika jer je njegov književni lik dobio svoju skulpturu. Okupljene je u ime gradonačelnika pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je zahvalio i pohvalio pisca koji je najviše zaslužan za postavljanje skulpture. Dodao je kako je Grad Križevci u zadnje vrijeme nekoliko skulptura stavio na vidljivo mjesto na području grada, te da je zbog veze mačka Ljubija s Hedonom i Choco barom bilo prirodno da skulptura dobije svoje mjesto upravo ovdje. Na kraju su skulpturu zajedno otkrili zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić.

Osnovna tema romana „Princeza Hedy“ je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikaciju na zadovoljstvo svih.

Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne. Radnja romana se odvija i ispred Choco Bara.

Vezano

Komentari su zatvoreni.