Stigli su novi naslovi u Gradsku knjižnicu Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

INFORMACIJSKA PISMENOST: KAKO RAZLIKOVATI ČINJENICE OD ZABLUDA: PRONALAŽENJE INFORMACIJA, ANALIZA INFORMACIJA, UPOTREBA INFORMACIJA / Sara Armstrong i Pamela Brunskill; prijevod Dubravko Galić]. – Zagreb: Naklada Kosinj, 2020. 

“Sposobnost za rad s informacijama vjerojatno je najvažnija vještina u 21. stoljeću.”

William Badke, kanadski knjižničar i pisac

Svi moramo naučiti vrednovati informacije iz digitalnih medija. To je postala svakodnevna potreba. Ovaj aktualni priručnik donosi strategije i lekcije koje mogu pomoći učenicima da usavrše vještine pretraživanja na internetu i nauče vrednovati i kritički razmišljati dok pretražuju, analiziraju i primjenjuju informacije iz brojnih izvora. Ova knjiga prava je riznica informacija za svakog nastavnika i trebala bi se nalaziti na popisu literature svih onih koji se bave razvojem pismenosti u školama i koji shvaćaju da su se potrebe učenika promijenile i da će se nastaviti mijenjati u budućnosti.

Na teorijskoj razini, autorice su prikupile rezultate istraživanja tijekom nekoliko desetljeća na način koji pomaže čitateljima da osmisle vlastitu koncepciju informacijske pismenosti i načina na koji se ona može podučavati. Na praktičnoj razini, autorice donose niz različitih aktivnosti i pripremljenih lekcija s istaknutim ishodima učenja, koje nastavnici mogu lako prilagoditi učenicima različite dobi. Ova knjiga bavi se sljedećim važnim temama:

– upotreba tehnika pretraživanja za prikupljanje informacija

– postavljanje dobrih pitanja i davanje odgovora na njih

– učinkovita organizacija informacija

– razvijanje vještina građanskog rasuđivanja na internetu

– istraživanje autorskog prava i poštene upotrebe

– integracija projektnog učenja i tehnologije.

Beletristika

LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH / Elena Ferrante; s talijanskog prevela Ana Badurina. – Zagreb: Profil knjiga, 2020. 

Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice…

Lažljivi život odraslih fascinantna je, moćna priča o odrastanju, novo remek-djelo jedne od omiljenih i najhvaljenijih autorica svijeta.

Dječji odjel

KUĆICA NA STABLU OD 26 KATOVA / Andy Griffiths; ilustracije Terry Denton ; prevela s engleskoga Jelena Pataki. – Zagreb: Koncept izdavaštvo, 2020. 

Andy i Terry žive u najboljoj kućici na stablu na svijetu! Ondje imaju divovski katapult, tajan podzemni laboratorij, bazen pun krvoločnih morskih pasa i stroj za ispaljivanje pjenastih bombona koji vas slijedi uokolo i ispaljuje vam pjenaste bombone u usta kada god ste gladni! Samo pripazite na morske majmune i prave majmune koji se pretvaraju da su morski, kao i lažnu sirenu koja je ustvari divovsko morsko čudovište… I da ne zaboravimo – ni po koju cijenu nemojte zapeti u balonu punom plinova od podrigivanja!

Fantastično zabavna “Kućica na stablu od 13 katova” Andyja Griffithsa i Terryja Dentona ispričana je zahvaljujući spoju teksta i slikovitih ilustracija koje podsjećaju na stripove.

Knjige za mlade

JA, ZEUS I EKIPA S OLIMPA: BOGOVI I JUNACI PRIPOVIJEDAJU GRČKE MITOVE / napisao Frank Schwieger; prevela s njemačkoga Snježana Božin ; ilustrirala Ramona Wultschner. – Zagreb: Znanje, 2020. 

Leksikon grčkih bogova i junaka napisan uz dozu humora koja ovu knjigu čini prvoklasnim izvorom zabave.

Zašto veliki junak Ahilej hoda uokolo odjeven u ženske haljine?

Kakve veze beauty queen Afrodita i zlatna jabuka imaju s Trojanskim ratom?

I zašto Arijadnu zovu “plačljivica s Naksosa”?

Ovdje ćeš saznati sve odgovore iz prve ruke.

Od A kao Ahilej do Z kao Zeus: bogovi i junaci bez uljepšavanja pripovijedaju najpoznatije priče iz grčke mitologije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.