Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1295

Na 5. susretu astronomskih društava Hrvatske bili su i križevački astronomi (foto M.Vujić)
Na 5. susretu astronomskih društava Hrvatske bili su i križevački astronomi (foto M.Vujić)
Na 5. susretu astronomskih društava Hrvatske bili su i križevački astronomi (foto M.Vujić)

 

U Temi Krugova treći put zaredom sjećamo se akademika Tonka Maroevića koji je preminuo ovoga ljeta. Preslušat ćemo drugu polovinu do sad još neobjavljenog tonskog zapisa predstavljanja njegove knjige O naivi i autsajderskoj umjetnosti koje je održano u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 28. travnja 2014. godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Upoznajem kućne ljubimce Nikolete Novak, knjiga za mlade je Pokreni se!: [Obični klinci s neobičnim pričama] Amande Li, na odjelu beletristike Sjena Melanie Raabe, a na stručno-znanstvenom odjelu Ulazak u krug: Ruska psihijatrica otkriva tajne drevne sibirske mudrosti Olge Kharitidi.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbama Fiume Fantastika i Ars et virtus Hrvatska – Mađarska – 800 godina zajedničke kulturne baštine, jednoj Botticellijevoj slici na dražbi, te Animafestu, a spominjemo i filmski program u Galeriji K2, te program 16. Culture Shock Festivala.

Na današnji datum rođeni su Jacopo Tintoretto, Caravaggio, Miguel de Cervantes, Horatio Nelson, Enrico Fermi i Lech Wałęsa, odigrala se bitka kod Salamine, otvoren je Scotland Yard i osnovan je CERN, umrli su Émile Zola, Vladimir Vidrić, Rudolf Diesel, papa Ivan Pavao I i Tony Curtis.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo susret astronomskih društava Hrvatske u Kostreni na kojem su sudjelovali i križevački astronomi.

Zanimljivosti traže najtežeg čovjeka ikada, a na kraju pronalazimo neke misli jednog relativno nepoznatog starogrčkog filozofa.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georgesa Bizeta, Jerryja Leeja Lewisa, J.R. Augusta, te grupa Olovni ples, Verve, Lynyrd Skynyrd i The Beatles.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1295 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 29. rujna od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.