Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1291

Komet NEOWISE nad Širokim Brezjem u ranu zoru 10. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)
Komet NEOWISE nad Širokim Brezjem u ranu zoru 10, srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)
Komet NEOWISE nad Širokim Brezjem u ranu zoru 10. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)

 

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja o astrofotografiji koje je prije radionice održala Križevčanka Zelda Prožek iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba na ljetnoj školi Križevačke astronomske udruge Perzeidi 30. kolovoza prošle godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Drhturavi vitez Kęstutisa Kasparavičiusa, knjiga za mlade je Moj Titanic ne tone Vjekoslave Huljić, na odjelu beletristike Anomalije Maura Covacicha, a na stručno-znanstvenom odjelu Draga Ijeawele, ili feministički manifest u petnaest savjeta Chimamande Ngozi Adichie.

U Vijestima Krugova saznajemo da njujorški Met započinje prijenose uživo koncerata s raznih lokacija, kako će se obnoviti toranj Notre Damea, koja je sudbina Aje Sofije, spominjemo izložbu omota ploča iz doba socijalizma, te pojavu zahtjeva za novo ljudsko pravo – pravo na zdrav planet, te najavljujemo događanja u Galeriji K2 u križevcima.

Na današnji datum rođeni su Gustav Klimt, Ingmar Bergman i William Denby “Bill” Hanna, pala je tvrđava Bastille, Alfred Nobel je demonstrirao dinamit, umrli su Augustin-Jean Fresnel i Richard McDonald.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nebeski spektakl koji nas je nedavno ugodno iznenadio i koji ovih dana svaku večer možemo vidjeti na našem nebu, a 23 godine već nismo imali prilike vidjeti nešto slično.

Komet NEOWISE promatran s Ratarne u ranu zoru 9. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)
Komet NEOWISE promatran s Ratarne u ranu zoru 9. srpnja (foto Martin Vujić, Perzeidi)

 

U Zanimljivostima sa zakašnjenjem čestitamo rođendan Oliviji de Havilland, a na kraju pronalazimo neke misli Charlesa Bukowskog.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Davida Gilmoura, grupa The BC-52’s, The Rolling Stones, Ultravox, Bijelo dugme i Pađen band.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1291 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. srpnja od 17 do 18:30 sati. Nakon ove emisije slijedi ljetna stanka, pa je sljedeća emisija na programu tek 8. rujna. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.