Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

DOBA ČAROBNJAKA: VELIKO DESETLJEĆE FILOZOFIJE 1919.–1929. / Wolfram Eilenberger; prevela s njemačkog Ines Meštrović. – Zagreb: Fraktura, 2019.

Doba čarobnjaka Wolframa Eilenbergera izvanredni je prikaz velikog desetljeća filozofije (1919.–1929.), na razmeđi uživanja u životu i gospodarske krize, poraća i nadolazećeg nacionalsocijalizma.

U pripovjedno-analitičkom tekstu autor isprepleće turbulentne životne priče i ideje četvorice velikih mislilaca s početka 20. stoljeća: Waltera Benjamina, Martina Heideggera, Ludwiga Wittgensteina i Ernsta Cassirera.

Premda među njima nije bilo previše doticaja, stvorili su duhovnu konstelaciju koja je bitno obilježila misaoni svijet zadnjih 100 godina. Istovremeno se rekonstruira opći intelektualni duh europskih 1920-ih, doba dramatičnih kulturnih, ekonomskih i političkih previranja koja su mnoge mislioce, naročito filozofe, navela na suočavanje s teškim pitanjima o granicama jezika i granicama svijeta, o mogućem i nemogućem.

Beletristika

DEVETI GROB / Stefan Ahnhem; preveo sa švedskoga Edin Badić. – Zagreb: Znanje, 2020.

Deveti grob Stefana Ahnhema vraća nas u život inspektora Fabiana Riska, i to šest mjeseci prije događaja opisanih u romanu Žrtva bez lica. Misteriozni nestanak švedskog ministra obrane pokazat će se kao samo jedna karika u nizu serijskih ubojstava i sakaćenja koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu. Inspektor Risk ubrzo će shvatiti da su motivi ovih okrutnosti puno dublji i mračniji od onog što se u prvi mah činilo. Zločin koji nadilazi kontinente, godine i kulture; policajci čiji osobni životi vise o niti, političke spletke i strast samo su neki od motiva koji će vas snažno uvući u ovaj napeti triler.

Stefan Ahnhem dosad je objavio četiri romana iz serije o policijskom inspektoru Fabianu Risku koji su mu donijeli brojne nagrade i odveli ga na sam vrh svjetskih uspješnica: nacionalnu nagradu Crimetime Specsavers Award za njegov književni prvijenac Žrtva bez lica, te MIMI Award za najbolji kriminalistički roman u Njemačkoj za Deveti grob.

Dječji odjel

FINKA FI / Maja Brajko Livaković; ilustrirala Magda Dulčić. – Zagreb: Alfa, 2018.

Radoznala i hrabra priljepčica Finka Fi želi otkriti novi svijet i ići dalje, u nepoznato, iako joj svi savjetuju da to ne čini i da bude zadovoljna životom na svojoj stijeni. U njenim razmišljanjima, željama i doživljajima prepoznat ćete mnogo toga iz vlastitog života. Napisan jednostavnim jezikom ovaj roman ostavlja duboku poruku o ljepoti unutrašnjeg svijeta i prolaznosti vanjskog i materijalnog.

Knjige za mlade

NA KRILIMA MAŠTE: MOJ DNEVNIK PETRA ANIKA BIBILO: DIO 1. I 2. / Snježana Akrap; [ilustratori Lorena D. i Loren B.]. – Zagreb: Emeritus AGS Consulting: Laserplus, 2018.

Na krilima mašte je bogato ilustrirani veseli i razigrani dnevnik djevojčice – mentorice koja želi postati književnica, ilustratorica i dizajnerica. Sjajna knjiga ukoliko želite osloboditi vlastitu kreativnost i okušati se u crtanju i kreativnome pisanju.

Ovo je Knjiga koja se čita, u kojoj se šara, piše, crta, lijepi, ukrašava… i koju svatko može personalizirati prema svojim vlastitim željama. Naravno, ako je vaša vlastita, ali ne i knjižnična.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.