Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

VJEŽBAM RASTEM: PRIRUČNIK ZA POTICANJE RAZVOJA DJECE / Željka Vučinić; Zagreb: Medicinska naklada, 2019.

Knjiga – priručnik za poticanje razvoja djece „Vježbam – rastem“, autorice Željke Vučinić, dipl. defektologinje rezultat je dugogodišnjega predanog rada i velikog iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Kao što i sama autorica navodi, priručnik je prvenstveno namijenjen roditeljima i stručnjacima koji se u svome radu bave djecom, ali i studentima kojima je u njihovom budućem radu potrebno znanje o razvoju djeteta. Edukacijska rehabilitacija kao struka postaje sve više prepoznatljiva i potrebna. Partnerstvo i suradnja sa srodnim strukama, roditeljima, odgojiteljima i svim stručnjacima koji skrbe o zdravlju i pravilnom razvoju djece, zajednički je izazov za suvremeno društvo.

Beletristika

MOLIM TE, PAZI NA MAMU / Kyung sook Shin; – Zagreb: Hena com, 2020.

Od trenutka kada se 69-godišnja Sonyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag. Obitelj je u šoku, a već formuliranje letka o nestaloj kod svih izazove frustraciju zbog saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju. Pitanje koliko su poznavali vlastitu majku visi im iznad glava i tišti svakog ponaosob…

Molim te, pazi na mamu izvanredna je knjiga koja daje uvid u korejsku tradiciju i kulturu, a autorici je priskrbila nagrade i pohvale širom svijeta. Riječ je, također, o maestralnoj prozi koja duboko i snažno zaranja u majčinstvo, koja ponire u samo srce obiteljskih odnosa i nakon koje ćete neizbježno preispitati svoje vlastite.
A majku više nikada nećete gledati istim očima.

Dječji odjel

SPAŠAVANJE PONIJA KEVINA: SKROZ SUPER KNJIGA / [tekst] Philip Reevea i Sarah McIntyre; [ilustracije Sarah McIntyre]. – Zagreb: Turistička naklada, 2019.

Kevin je debeljuškasti leteći poni. Ima sve što mu je potrebno – veliku zalihu keksa i najboljeg prijatelja Maxa.

Morana Granić je poznata pop zvijezda. I ona ima sve što joj je potrebno. No Morana želi više od toga, želi letećeg ponija.

Kada Kevina otmu, Max i njegova sestra Daisy pokreću akciju spašavanja Kevina!

Knjige za mlade

ATLAS SVEMIRA / Lara Albanese; [ilustracije] Tommaso Vidus Rosin; – Zagreb: Profil knjiga, 2019.

Ljudi od pamtivijeka podižu pogled sa Zemlje i dive se golemom prostranstvu i zvijezdama što sjaje. One im potiču maštu, otkrivaju znatiželju i razvijaju želju za znanjem. Ova knjiga svojim velikim formatom dočarat će djeci veličinu i veličanstvenost nebeskog svoda i otkriti im što sve postoji u svemiru: milijarde planeta, mnoštvo galaksija, naša galaksija – Mliječni put, planeti Sunčeva sustava, obližnja zviježđa, crne rupe, meteoriti …

Djeca će doznati i zanimljive podatke poput: koliko je velika Olimpska gora na Marsu, gdje se iskrcao prvi čovjek na Mjesecu, kojom putanjom kruži Međunarodna svemirska postaja, gdje se nalazi Veliki Magellanov oblak i još mnogo, mnogo zabavnih svemirskih detalja.

Zanimljivo je i inspirativno poglavlje o tome kako su narodi u davna vremena zamišljali nebo i objašnjavali položaje zvijezda. Nebo starih Grka donekle nam je poznato, ali ovdje će djeca doznati i kako je isto nebo izgledalo starim Kinezima i pripadnicima plemena Navaho, kako su narodi u Africi objašnjavali izgled neba južne hemisfere te koje su priče pritom pričali.

 

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.