U zadnja 24 sata od korone 14 novozaraženih, ukupno 2.076 oboljele osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite s početkom u 14 sati održao je redovitu konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o stanju s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

“Imamo 14 novooboljelih, ukupno 2076 slučajeva. Testiranih je 36221, u 24 sata zadnja 1745. Pozitivnoh je 5,73 posto. Umrle su dvije osobe, u Osijeku 1953 godište i u Dubrovniku 1938 godište žena. Ukupno je 69 preminulih”, rekao je Vili Beroš u uvodu.

Ministar zdravstva potom je upitan o školama i vrtićima, odnosno hoće li se od poslodavaca tražiti potvrda da roditelji moraju raditi?

“Nema obveze da se dostave potvrde, nego je traženo od roditelja da dostave potvrdu prilikom dolaska, a svrha potvrde je da nitko nije bolestan od Covida, te da je roditelj u poznat s uputama i da napišu da oba roditelja i da nema druge mogućnosti nego da dijete pošalju u školu.

Ako dođe do razbuktavanja eppidemije dođe odgovornost će snositi virus. U tom slučaju će epidemiolozi uzaći na teren, zaustaviti odvijanje nastave u školi ako bude potrebno, ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat ćemo o tome da se vratimo na staro.”

Kao razlog za smanjenje mobilnosti ljudi je i zabrana rada nedjeljom. Novinare je zanimalo hoće li kafići onda isto biti zatvoreni?

“Nismo još govorili o radnom vremenu kafića. Još se nismo dogovorili”, rekao je Krunoslav Capak, a Davor Božinović dodao:

“Pratimo provedbe mjera koje su sad na snazi. Početkom tjedna imamo sastanak s predstavnicima ugostitelja i resornim ministarstvom, tako da mi razmišljamo i par tjedana unaprijed. Nadamo se da će nam situacija dopustiti da se što više djelatnosti pokrene u mjeri u kojoj je to moguće.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.