Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1279

Perzeid nad Stražincem 13. kolovoza 2015. Tako će izgledati i Liridi u noći s 21. na 22. travnja (foto Martin Vujić)
Perzeid nad Stražincem 13. kolovoza 2015. Tako će izgledati i Liridi u noći s 21. na 22. travnja (foto Martin Vujić)

 

U sjećanje na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića na početku slušamo novih dvadesetak minuta do sada neobjavljene snimke tribine Dirigentska sjećanja maestra Kranjčevića, na kojoj je maestro gostovao, održane na Culture Shock Festivalu u Križevcima 23. ožujka 2017. godine, a koju je vodio križevački dirigent Ozren Bogdanović. Ovo je peti nastavak snimke te tribine u kojem ćemo čuti pod kojim se okolnostima i na kakav način maestro susreo, čak i rukovao, s “velikim vođom” Kim Il Sungom.

Jedno vrijeme Novih naslova u Gradskoj knjižnici neće biti, jer knjižnica privremeno, iz znanih razloga, ne posuđuje knjige. Na koji način sada radi, možemo saznati u emisiji.

U Vijestima Krugova govorimo o problemima programa Rijeka EPK, te kako će izgledati ovogodišnja Noć knjige i Dan muzeja.

Na današnji datum rođeni su Charlotte Brontë, Anthony Quinn i Elizabeta II., osnovan je Rim, Hans Christian Ørsted uočio je vezu elektriciteta i magnetizma, prvi je vlak prešao preko prvog mosta na Mississippiju, prodana je prva Polaroid kamera, Franjo Mihalić pobijedio je na maratonu u Bostonu, UNESCO je pokrenuo The World Digital Library. Umrli su Anselmo Canterburyjski, Petar Abelard, Eugen Savojski, Mark Twain, John Maynard Keynes, Juan Antonio Samaranch i Aleksandar Oparin.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo povratak dijela posade s Međunarodne svemirske stanice i novo lansiranje gomile satelita tvrtke Space X, te meteorski roj Liridi koje bismo trebali vidjeti sljedeće noći.

U Zanimljivostima govorimo o nehotičnoj skoroj utaji poreza astronauta s Apolla 13, a za kraj ostavljamo dvije misli Maxa Webera, rođenog na datum emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Händla, Carla Orffa, Iggyja Popa to jest Gorana Bregovića, Princea, te grupa Cure i Parni valjak.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1279 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 21. travnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.