Helena Širjan jedina je učenica prvog razreda u PŠ Gregurovec

Za godinu i pol PŠ Gregurovec pohađat će samo 4 učenika

Helena Širjan, prvašica iz PŠ Gregurovec

Znala sam da ću biti jedina učenica u prvom razredu. Roditelji su mi to rekli prije polaska u školu – kazala nam je  Helena Širjan, jedina učenica prvog razreda PŠ Gregurovec. Dometnula je da joj to što je jedina nekad teško padne, ali i da se dobro slaže s trećašima s kojima dijeli učionicu u kombiniranom odjeljenju učiteljice Emine Baričević. – Trećaši mi nekad zavide što ja imam učiteljicu samo za sebe, a njih je 7, i zato što ću ja dobiti tablet, a oni ne – priča Helena, dok nam pokazuje kako ona samo za sebe ima slagalice, vagu i drvene geometrijske oblike.

Ipak, iako se dobro slaže s trećašima, često pod odmorom ide u posjet učenicima drugog razreda. Razlog su barbike s kojima se igraju učenice drugog razreda, a baš je to najomiljenija Helenina igra. Otkrila nam je i da joj je petak najdraži dan jer tada baka ne mora kuhati i dimiti sir pa ima vremena i s njom se igra škole.

Za razliku od njene učiteljice, veselu prvašicu Helenu, ne zabrinjava što će biti sama sve do petog razreda. -Helena je sad jedina, a iduće školske godine imat ćemo dva učenika u prvom razredu. Godinu poslije niti jednog, a u cijeloj školi imat ćemo samo 4 učenika. Prije 2 godine u školi je bilo 27 učenika. Sada je u cijeloj školi 15 učenika, a nas dvije učiteljice radimo u 2 kombinirana razreda. Za dva kombinirana odjeljenja treba minimalno 12 učenika – rekla nam je učiteljica Baričević.

Ona se sjeća se da je samo jedno kombinirano odjeljenje bilo i kad je ona počela raditi u Gregurovcu. – Bilo je to prije 25 godina, i tad je bilo jako malo djece. Mislim da je opet došao sličan period. Koliko znam nije se puno ljudi odselilo. Možda poneki član neke obitelji, ali ne i cijele obitelji. Ima mladih, koji se još nisu oženili i vjerojatno će za koju godinu biti opet više djece – nada se učiteljica Baričević.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.