Kako je glasao križevački kraj: Milanović uvjerljiv u gradu, Kolinda nešto bolja u okolici

Predsjednički izbori su završeni pobjedom Zorana Milanovića, čime završava razdoblje petogodišnje vladavine Kolinde Grabar-Kitarović. Konačne brojke sugeriraju priličnu prevlast kandidata ljevice, koji je skupio 1.034,389 glasova, dok je kandidatkinja stranaka predvođenih HDZ-om ostala na 929.488 glasova. Razlika od 104.091 glasa jasno pokazuje kako u drugom krugu neizvjesnosti nije bilo mjesta, a ovakav se rasplet dao naslutiti nakon prvih izlaznih anketa u nedjelju u 19 sati.

Nakon što su obrađena sva biračka mjesta i pobrojani svi glasovi, možemo se osvrnuti na to kako su glasali Križevci, četiri općine iz našeg kraja te županija.

Pod Grad Križevce spada 51 biračko mjesto, od čega se 14 nalazi u samim Križevcima, dok je ostalih 37 u okolnim selima. Kada pogledamo konačne rezultate, možemo vidjeti kako je Zoran Milanović odnio je pobjedu na svih 14 biračkih mjesta u Križevcima, dok je na selima situacija bila nešto povoljnija po Kolindu Grabar-Kitarović.

Konkretno, od 37 biračkih mjesta u okolici Križevaca, Kolinda je odnijela pobjedu na 21 biračkom mjestu: Mali Potočec, Apatovec, Bojnikovec, Bukovje, Carevdar, Novi Bošnjani, Stari Bošnjani, Cubinec, Srednji Dubovec, Dijankovec, Đurđic, Donja Glogovnica, Ivanec Križevački, Kloštar Vojakovački, Majurec, Novaki Ravenski, Sveta Helena, Povelić, Ruševac, Žibrinovec, Lemeš . S druge strane, Milanoviću je bilo naklonjenije 16 biračkih mjesta: Brckovčina, Donji Cubinec, Lemeš Križevački, Erdovec, Gračina, Osijek Vojakovački, Pavlovec Ravenski, Križevačka Poljana, Podgajec, Sveti Martin, Špiranec, Većeslavec, Veliki Potočec, Veliki Raven, Velike Sesvete, Vojakovac.

No, ukupno je rezultat na području 51 križevačkog biračkog mjesta uvjerljivo na strani Milanovića – 5.020 glasova naspram 3.699 koliko je dobila još uvijek aktualna predsjednica.

Što se prigorskih općina tiče, Sveti Ivan Žabno je sa 1.009 glasova pomogao Zoranu Milanoviću, dok je Grabar-Kitarović uprihodila 894 glasa. Kalničani su imali dosta neizvjesne izbore, ali i kod njih je pobjedu odnio bivši premijer sa 393 glasa, dok je njega protukandidatkinja stala na 316 glasova. Sveti Petar Orehovec nije imao dvojbe – uvjerljiva pobjeda Milanovića sa 1.038 prema 685 glasova. Jedinu pobjedu u našim je krajevima predsjednica na odlasku izvojevala u Gornjoj Rijeci. Tamo je zadobila naklonost 412 glasača, dok se 314 njih opredijelilo za novog predsjednika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.