Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1265

Predavanje o Cipru na 8. Pinklecfestu 12. listopada 2019. (foto R. Matić)
Predavanje o Cipru na 8. Pinklecfestu 12. listopada 2019. (foto R. Matić)

 

Druge večeri ovogodišnjeg, 8. Pinklecfesta, 12. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima prvi je predavač bio Filip Blažević koji je na Cipru dulje vrijeme boravio na stručnoj praksi pa od njega saznajemo mnogo zanimljivih i korisnih informacija o tom otoku. Naslov predavanja bio je Cipar – Afroditin otok i na početku emisije slušamo prvu polovicu izlaganja u trajanju od 17 minuta.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sijač sreće Božidara Prosenjaka, knjiga za mlade je Svijet na crtama vremena: Od mamuta do svjetskih ratova Laure Buller i ostalih, na odjelu beletristike Rječnik etiketa Josipa Sanka Rabara, a na stručnom odjelu Promjene uma: Kako digitalne tehnologije utječu na naš mozak Susan Greenfield. Najavljujemo i predstavljanje nove knjige Roberta Međurečana u petak, 13. prosinca u Gradskoj Knjižnici.

U Vijestima Krugova govorimo o filmskom turizmu u Hrvatskoj, o grupnoj izložbi u zagrebačkoj Galeriji Nova, o Večeri matematike u križevačkoj gimnaziji, o Klubu mladih Muzeja suvremene umjetnosti, kako je netko pojeo vrijedno umjetničko djelo, o pola stoljeća najstarijeg nuklearnog reaktora u Europi.

Na današnji datum rođeni su Pavao Štoos, Srećko Albini, Ada King Lovelace, Carl Gustav Jacob Jacobi i Sultan Kösen. Kralj Edvard VIII. odrekao se prijestolja, proglašena je Opća deklaracija o pravima čovjeka, Hugh Hefner objavio je prvi broj Playboya, sklopljen je Novosadski dogovor, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Umrli su Ante Kovačić, Alfred Nobel, Franjo Tuđman, Crveni Oblak, Luigi Pirandello, Otis Redding, Karlo Metikoš, Eugene McCarthy, William Gilbert, Paolo Uccello i Giulio Caccini.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima govorimo o dugovječnom Kirku Douglasu koji je dan prije ove emisije proslavio 103. rođendan, a na kraju pronalazimo i nekoliko njegovih mudrosti.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Oliviera Messiaena, Césara Francka, Johannesa Brahmsa, Ipe Ivandića, Frankieja Lainea, Bijelog dugmeta, Indexa i Wingsa.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1265 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 10. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.