Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1262

Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine - U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)
Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine – U potrazi za supernovom (foto Perzeidi)

 

Slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja koje je u sklopu projekta Upoznajmo svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi održao voditelj projekta dr.sc. Andrej Dundović 28. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Naslov predavanja je U potrazi za supernovom.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Povratak iz Zelenzemlje Mire Radalja, knjiga za mlade je Roza i Blu upoznaju Zagreb Sonje Zubović i Alide Mezić, na odjelu beletristike Dedivinacija: Nacija psihoze Jelene Hrvoj, a na stručno-znanstvenom odjelu Neka bude inovacija: Kako izraelska domišljatost popravlja svijet Avija Jorischa.

U Vijestima Krugova saznajemo tko je sve trenutno na popisu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti, koja je izložba otvorena na Međunarodni dan tolerancije, po kojoj je cijeni prodano platno Claudea Moneta s prikazom rijeke Temze, te da je križevački Katedralni zbor održao koncert povodom 10. obljetnice djelovanja.

Na današnji datum rođeni su Indira Gandhi, Larry King, Robert Edward Turner III., Calvin Klein, Fran Bubanović, Mihail Lomonosov, Ferdinand de Lesseps, Hiram Bingham, José Raúl Capablanca i Jodie Foster. Odigrala se bitka za Staljingrad, The Mayflower je stigao na Cape Cod, uspostavljen je prvi Marconijev bežični prijenos iz Italije u SAD, umro je čovjek sa željeznom maskom…

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo meteorske rojeve koje možemo zapaziti na večernjem i noćnom nebu ovih dana ako je nebo vedro.

U Zanimljivostima govorimo kako naše raspoloženje utječe na imunitet, a emisija završava jednom mišlju Laurencea J. Petera.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Béle Bartòka i Franza Schuberta, te grupa Air, Guns n’ Roses, Vaya Con Dios, Badfinger i Graham Parker and The Rumour.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1262 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 19. studenoga od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.