Svaku petu prometnu nesreću skrivio je mladi vozač, a polovica njih bila je alkoholizirana

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u rujnu je počinjeno 115 kaznenih djela zbog kojih je kazneno prijavljeno 46 osoba i izazvana materijalna šteta u iznosu od gotovo pola milijuna kuna, obavijestila je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije glasnogovornica Dijana Žagar. Najviše kaznenih djela počinjeno je na području Policijska postaje Koprivnica i to 63, dok je u Đurđevcu bilo samo 6, a na području križevačke postaje 44 kaznena djela.

– U odnosu na isto razdoblje prošle godine, bilježimo povećanje za 27,8 posto. Od početka godine počinjeno je 978 kaznenih djela, no pozitivno je to što nisu zabilježena teža kaznena djela niti kaznena djela koja bi izazvala veća uznemiravanja javnosti- rekla je glasnogovornica Žagar.

Što se tiče sigurnosti prometa, u rujnu je registrirano 50 prometnih nesreća, a u jednoj od njih su osobe smrtno stradale. Pod utjecajem alkohola bio je gotovo svaki deseti sudionik u prometnoj nesreći, a najčešći uzrok nesreća je neprilagođena i nepropisna brzina. Ukupno je u rujnu u nadzoru cestovnog prometa utvrđeno 1504 prometnih prekršaja i oduzete su 64 vozačke dozvole.

Tijekom rujna 23 puta prekršen je javni red i mir i prijavljeno je 29 osoba, među kojima su dva maloljetnika te pet osoba koje su već izazivale slične prekršaje.

– Dobro je to što ovaj mjesec bilježimo pozitivan trend pada prekršaja javnog reda i mira, čak 11 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani- rekla je Žagar i dodala da je najviše prekršaja počinjeno četvrtkom.

U prvih devet mjeseci na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u prometu je stradalo 210 osoba, a šest osoba je smrtno stradalo.

– Kao i do sada, najčešći uzrok prometnih nesreća je brzina, a svaku četvrtu nesreću izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Još uvijek velik broj sudionika u prometu ne koristi sigurnosni pojas pa apeliram da je korištenje pojasa obavezno za vozače i suvozače, ali i za putnike na stražnjim sjedalima – podsjetila je voditeljica odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc. Naglasila je da je gotovo svaku petu nesreću skrivio mladi vozač, a polovica njih bila je pod utjecajem alkohola.

– To je jako velika brojka i predstavlja nam velik problem koji pokušavamo riješiti češćim kontrolama mladih vozača. Međutim, to tek donekle daje rezultate pa naglašavam da mladi vozači nakon korištenja alkoholnih pića ne smiju upravljati vozilima jer je za njih, kao i za profesionalne vozače, dozvoljena količina alkohola u krvi 0 promila- upozorila je Škvorc.

Uskoro počinje sankcioniranje vozača koje su snimile kamere

Na području Koprivničko-križevačke županije postavljeno je deset kutija u koje će se postavljati kamere. S obzirom na to da je kamera pet, vozači neće znati na kojoj se lokaciji one trenutačno nalaze. Inače je njihovo testiranje u završnoj fazi, a početak procesuiranja snimljenih prekršitelja počet će uskoro.

– Primarno nam je cilj da krenemo od većih brzina prema nižima, jer još uvijek jako velik broj vozača ima jako velike brzine kretanja i ne poštuju ograničenja. Ne mogu vam reći na kojoj brzini počinjemo snimati, s tim podatkom nećemo izlaziti u javnost kako ne bismo izazvali kontraefekt- rekla je Škvorc.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.