“Mali novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra”

Novi Erasmus+ projekt

Partneri su nam škole iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske

Škola Mihai Eminescu iz Alexandrie (Rumunjska)

“Mali novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra” ( “Young journalists today – responsible digital citizens tomorrow”) naziv je novog Erasmus+ projekta kojeg ćemo ove i naredne školske godine provoditi s partnerima iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske. Za naš je projekt  iz Erasmus+ programa osigurano ukupno 135.633 € od čega je za našu školu namijenjeno  32.589 €.

Naš partneri su slijedeće škole : škola Mihai Eminescu iz Alexandrie (Rumunjska), škola “Lazo Angelovski” iz Skopja (Sjeverna Makedonija), škola “Dositej Obradović” iz Ćićevca (Srbija) te škola IES MAESTRE DE CALATRAVA iz Ciudad Reala (Španjolska).

Škola “Lazo Angelovski” iz Skopja (Sjeverna Makedonija)

Najvažniji cilj  našeg novog Erasmus+ projekta je uvećati medijsku pismenost učenika, a planirani cilj namjeravamo ostvariti osnivanjem medijskih grupa koje će uz pomoć  zaduženih učitelja proizvoditi i uređivati sadržaje digitalnih školskih časopisa. Naša škola već ima  digitalni školski list “Klinček” pa će nam posao biti nešto jednostavniji, no pred nama je zadatak okupiti nove članove u medijsku skupinu i početi što više pisati.

Unutar partnerstva dogovoreno je da ćemo razmjenjivati dio sadržaja svojih školskih listova te ćemo  uskoro u rubrici “Gost urednik” početi objavljivati tekstove iz partnerskih zemalja i doznati kakvi su problemi i postignuća učenika iz partnerskih škola.

Da baš medijska pismenost bude u fokusu projekta odlučili smo nakon zajedničkog eTwinning projekta “Mladi i mediji”. Tijekom tog projekta  uočeno je da mladi sve više prate različite medije koji su uglavnom usmjereni na poticanje konzumerizma. Sadržaji tih medija su često prepuni stereotipa, posebno onih o prihvatljivom izgledu, a znatan dio kreatora tih sadržaja nema odgovornosti prema informacijama koje plasiraju. Ne  drže se profesionalnih i etičkih standarda, a njihovi prilozi često sadrže uvredljive i diskriminatorne  poruke te lažne vijesti.

Škola “Dositej Obradović” iz Ćićevca u Srbiji

Novim Erasmus+ projektom nastojat ćemo utjecati i na  razvoj međukulturalnih kompetencija i senzibilizirati  učenike, ali i učitelje za otvorenost, razumijevanje i toleranciju među različitim kulturama. U skladu s tim ciljevima isplanirali smo  i ostale rezultate projekta te ćemo pripremati radionice medijske pismenosti i digitalnog građanstva za učenike i roditelje. Organizirat ćemo natjecanje na temu sigurnosti na interentu,  pripremat ćemo vizualni višejezični rječnik te e-knjige s primjerima dobrih praksi u svojim školama.

Posla će biti puno, a najaktivniji učenici i učitelji imat će priliku putovati na razmjene u partnerske škole. Prva razmjena bit će kod nas od 21. do 25. listopada, a na njoj će sudjelovati samo učitelji. Na svim ostalim razmjenama sudjelovat će po 5 učenika i 2 do 3 učitelja.  Druga razmjena bit će u travnju 2020. u Srbiji, a tema u fokusu razmjene bit će lažne vijesti. Treća razmjena održat će se u listopadu 2020. u Makedoniji, a glavna tema bit će moć medija. Četvrta razmjena bit će u ožujku 2021. u Španjolskoj, a na toj razmjeni glavna tema  bit će
utjecaj medija na ponašanje mladih. Na posljednjoj petoj razmjeni družit ćemo se u Rumunjskoj. Ta će razmjena biti u svibnju 2021., a tema u fokusu bit će senzacionalizam u medijima.

/Stojanka Lesički, koordinator projekta/

Škola IES MAESTRE DE CALATRAVA iz Ciudad Reala (Španjolska)

Više o projektu i svim aktivnostima projekta dostupno je na blogu projekta na web adresi https://youngjournalists.home.blog/  . U blog projekta može se ući putem gumba u gornjem izborniku  te na desnoj strani Klinčeka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.