Ne žele da motoristi urede zapušteni društveni dom i borave u njihovom susjedstvu

Zbog zapuštenog društvenog doma u prigradskom naselju Karane, 75 posto tamošnjih mještana potpisalo je peticiju kojom se protivi ideji da se dom prepusti motoristima okupljenim oko udruge Crusaders. U naselju živi 59 kućanstava i u dopisu, koji su još u ožujku poslali Gradu, naveli su da podržavaju aktivnosti uređenja doma koji godinama zjapi prazan i neuređen, međutim ne žele da ga na korištenje dobiju motoristi.

– Davanje društvenog doma na korištenje Udruzi predstavljalo bi svojevrsni presedan jer nam nije poznato da se bilo koji drugi društveni dom na području Grada koristi za slične namjene – napisali su mještani.

Sve je počelo još zimus kad je članica Gradskog vijeća Mihaela Kemenović, koja stanuje u Karanama, od Grada dobila dopis u kojem se navodi da je udruga motorista zainteresirana za uređenje doma. Mještani su odmah sazvali sastanak i usprotivili se tom prijedlogu. Zabrinuo ih je podatak da je na području grada  registrirano više od 500 motocikala zapremine veće od 500 kubika.

– Mještani izražavaju zabrinutost zbog davanja prostora na korištenje osobama koje upravljaju motociklima, između ostaloga i iz sigurnosnih razloga. Smatramo da korištenje društvenog doma od strane motociklista predstavlja opasnost prvenstveno za djecu- napisali su.

I oni žele da se dom uredi, ali draže bi im bilo da se u njemu održavaju druženja mještana, krstitke, rođendani pa i izbori. Osim toga, u okolicu se doselilo puno obitelji s malom djecom, a naselje nema niti jedno dječje ni sportsko igralište.

– Nedvojbeno je da bi vožnja većeg broja motocikala tolike snage uznemiravala i ostale mještane Karana i okolnih ulica, a to bi moglo izazvati nezadovoljstva, nepotrebne nesporazume i sukobe- tvrde mještani i predlažu da se udruzi dodjeli neki drugi gradski prostor.

– Po mogućnosti izvan naseljenih mjesta kako bi mogli nesmetano obavljati svoje aktivnosti, a da ne uznemiravaju mještane Grada i gradskih naselja, te da se nepotrebno ne dovode u opasnost građani, a posebno djeca – piše u tekstu peticije koju je potpisalo 44 od 59 kućanstava.

Moto udruga Crusaders okuplja građane koji se bave hobi motociklizmom, promiču moto sport i bikerski način života, ali i podučavaju mlađe naraštaje za motociklistička sportska natjecanja. Na bikerski miting, koji godinama organiziraju u Križevcima, već tradicionalno dolaze brojni gosti iz zemlje i Europe, a svi susreti prošli su bez ikakvih problema iako su se događali gotovo u centru grada. Prostor doma u Karanama namjeravali su urediti za druženja.

Službeni stav udruge nismo dobili, a navedene priče ne žele komentirati.

Međutim, mještanima Karana neprihvatljiva je činjenica da se na sjednici Vijeća gradske četvrti Donji grad, kamo pripadaju, uopće raspravljalo o projektu od interesa za naselje, a da nije pozvana i članica Gradskog vijeća iz Karana, koja participira u vladajućoj većini.

– Mi nemamo nikakvu obavezu na svoje sjednice pozivati gradske vijećnike. Udruga nam se obratila, mi smo njihov prijedlog podržali i prenijeli ga Gradskoj upravi. Gradski vijećnici o toj temi mogu raspravljati na sjednicama Gradskog vijeća- rekao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Aleksandar Karre.

Rasprave na sjednici Gradskog vijeća, čini se, neće ni biti, poručili su iz Grada.

– S obzirom na to da je skupina građana tog dijela Križevaca, svojim potpisima koje su stavili na peticiju, iskazala svoje neslaganje s takvom namjenom doma, a Grad nije želio ići protiv njihove volje, ova inicijativa nije sprovedena te Dom čeka da mu se odredi neka druga namjena- odgovorio je Ured gradonačelnika Marija Rajna.

Gradska vijećnica Mihaela Kemenović, koja je dio vladajuće većine s liste SDP-a, tvrdi da naselju treba društveni dom, ali da bi svaka vlast izabrana od građana trebala u obnašanju vlasti poštivati i volju tih građana.

– Isto tako oni koji obnašaju vlast trebaju voditi brigu oko gradske imovine na način da ne propada i da bude u funkciji zadovoljavanja potreba stanovnika. Društveni dom u Karanama, s obzirom na položaj i okruženje, svakako da je pogodan za više namjena, od toga da se prenamjeni i da se uredi  za potrebe vrtića, jaslica, u stambeni prostor ili slično. No konačnu odluku o tome moraju donijeti oni kojima su građani dali mandat da vode grad i brinu o gradskoj imovini – poručila je Kemenović.

Udruga motorista u međuvremenu je, doznajemo, odustala od namjere da sami urede zapušteni dom, a Grad još uvijek nema ideju što bi na tom prostoru trebalo biti i koga se čeka da odredi namjenu domu.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.