Otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga Narodne nošnje Križevačkog prigorja

Predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno na početku je pozdravila okupljene zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu te pridonijeli otkrivanju i očuvanju baštine križevačkoga kraja. Ukratko je predstavila djelovanje društva i njihove uspjehe, među kojima se ističu dvije treće nagrade na manifestaciji „Obnavljamo baštinu – revije rekonstruiranih narodnih nošnji” u Trnjanima u Slavoniji, brojni nastupi na državnim smotrama, dudaški koncert povodom 10. obljetnice rada te priznanja Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije za postignuća na području očuvanja baštine.

KUD „Prigorje” priredio je u petak 19. srpnja, u sklopu projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“, izložbu na kojoj su predstavili javnosti čime su se u proteklih godinu dana bavili te što su sve od narodnoga ruha uspjeli prikupiti. U toj je prigodi predstavljen i katalog „Narodne nošnje Križevačkoga prigorja”, u kojemu su prikazana saznanja o narodnome ruhu dviju lokacija u okolici Križevaca – župe Glogovnica i sela Veliki Raven.

O katalogu „Narodne nošnje Križevačkog prigorja“ govorila je njegova urednica Martina Valec-Rebić, naglasivši da će knjižica ostati trajan rezultat projekta jer će saznanja koja je o nošnjama i običajima Glogovnice i Velikoga Ravna zapisao Ivan Vinković na temelju kazivanja 33 kazivača na taj način doći do šire publike. U katalogu je 139 kvalitetnih fotografija, među kojima osobitu vrijednost predstavljaju stare fotografije iz obiteljskih albuma kazivača.

Etnologinja Vesna Peršič Kovač iz Gradskog muzeja Koprivnice, koja je napisala predgovor katalogu, pohvalila je članove KUD-a za sve aktivnosti koje su proveli tijekom projektu, a kao važan uspjeh udruge u posljednjih godinu dana izdvojila je njezino obogaćivanje novim članovima željnim komunikacije, učenja i druženja. Pohvalila je i katalog koji će, smatra, biti koristan kako etnolozima, tako i svakome tko se želi informirati o narodnome ruhu Križevačkoga prigorja.

Zatim se okupljenima obratio voditelj društva Ivan Vinković, koji je ispričao što je sve otkriveno i prikupljeno te predstavio izloženo ruho. Od ravenskih nošnji može se vidjeti najstariji tip nošnje, starinska ženska belina s lajbekom (prslukom) i tkanicom (pojasom), noviji tip nošnje u bojama hrvatske zastave te ženske rubače (suknje) ukrašene različitim tehnikama ručnoga rada u kombinaciji s bluzama, haljincima i jaklinima (kaputićima). Od glogovničkih nošnji izloženo je starinsko muško ruho, starinski tip nošnje s građanskim utjecajem te nošnja od skupocjene markizetne suknje i svilene bluze. Prikazano je i ruho mladenke i njezine vunesnice, odnosno kume, te različita pokrivala za glavu, cipele, muški i ženski fertuni (pregače), torbe… Dio je izloženih primjeraka originalno staro ruho, dok je drugi dio sašiven po uzoru na originalne nošnje.

U ime Grada Križevaca, koji je partner na projektu, obratio se gradonačelnik Mario Rajn. Zahvalio je voditeljima i članovima KUD-a na predanome radu te obećao da će Grad dati sve od sebe da se za izložene eksponate pronađe odgovarajući trajni smještaj.

Program su obogatili članovi KUD-a izvevši nekoliko pjesama iz križevačkoga kraja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.