Večeras u Križevcima otvaranje 17. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje” i Dana kulturne baštine

Od 10. do 15. srpnja 2024. godine u Križevcima, Goli i Koprivnici se održavaju 17. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje”, a već od 1. srpnja traju i Dani kulturne baštine. Festival se održava od 2007. godine s ciljem očuvanja i prezentacije bogate folklorne baštine i kulture te upoznavanja drugih naroda i njihovih običaja. Organizator Festivala je Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizatori su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Ove godine, istaknuli su organizatori, na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji predstavit će se folklorne skupine iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Indije i Perua. Večeras u Križevcima, na ljetnoj pozornici kod križevačke zvjezdarnice, ispred Kozmološkog centra, nastupit će sljedeće folklorne skupine: KUD „Njegoš” iz Cetinja, Crna Gora, Folklorni ansambl Cifra iz Češke, Folklorna plesna skupina Misina iz Mađarske, Folklorno društvo Groblje iz Slovenije i Folklorni ansambl „Koprivnica” iz Hrvatske.

Prije koncerta u Križevcima održat će se mimohod folklornih grupa u 20 sati od Gradske vijećnice do Ljetne pozornice, dok će se prije gala večeri u Koprivnici na središnjem trgu također održati kratak mimohod grupa s početkom u 20:15 sati. Na koncertu u subotu 13. srpnja kao gost sudjelovat će i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Češke Nj. E. g. Milan Hovorka i supruga Jarmila Hovorka.

Kroz festival je do sad prošlo preko stotinu gostujućih grupa, a ove godine sudjeluje 270 sudionika iz svih krajeva svijeta. Mnogo je novina, a sadržaje su organizatori proširili na još jedan dodatni dan festivala. Uz pjesmu i ples, mnogo je toga za vidjeti i u popratnim sadržajima, pa tako posjetitelji mogu u izlogu gradske knjižnice razgledati izložbu tradicijskih instrumenata, moći će sudjelovati u izradi „pogače z oreji” ili pak pogledati kako se izrađuju tradicijske frizure.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno