Počeli Ljetni dječji programi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Ljetni mjeseci idealni su za boravak u knjižnici, stoga je važno korisnicima, pogotovo djeci, omogućiti što više različitih programa. Trenutno se u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci svaki dan odvijaju programi za djecu na dječjem odjelu knjižnice.

Ovo ljeto po prvi se put održava Ljetna dječja čajanka (pričaonice). Velik dio ljetnog događanja u Knjižnici vezan je uz pedesetu obljetnicu spuštanja čovjeka na Mjesec, stoga je došla ideja o organiziranju pričaonica koje bi se vezale uz tu temu. Slikovnica Čajana na mjesecu inspirirala nas je za naziv događanja koji je, do sad, izazvao veliko zanimanje djece, roditelja, baka i djedova. Čajanke se održavaju u pravom smislu riječi što znači da se pri svakoj čajanci ispija čaj, druži se, a uz njega se „poslužuje priča“. Pričaonice su namijenjene djeci od 4 do 10 godina (predškolskom i školskom uzrastu). Održavaju se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima. Traju cijeli srpanj, a proširuju njihovo opće znanje i vokabular. Omogućuju upoznavanje s književnim jezikom koji se razlikuje od svakodnevnog govora, djeluju na njihove kognitivne sposobnosti razgovorom o pročitanom te utječu na razvoj pravilnog izražavanja pred drugom djecom na zabavan i koristan način.

Također, tijekom srpnja i kolovoza ponovo su u Knjižnici, već drugu godinu zaredom, ponedjeljkom i srijedom organizirane likovno-kreativne radionice za vrijeme kojih se nerijetko također čita, bilo spontano u svrhu informiranja o načinu izrade nekih predmeta ili zadane teme. Namijenjene su djeci školskoga uzrasta (1.-8. razred). Svaki susret premašuje 20 sudionika što ukazuje na veliko zanimanje djece. Uz razvijanje kreativnosti, djeca se zabavljaju i osjećaju vrlo udomaćeno u knjižnici u kojoj međusobno nastavljaju igru ili van nje. Tema likovno-kreativnih radionica također je spomenuta obljetnica spuštanja na Mjesec. Do sad su djeca izradila rakete, šivala su mjesec, bojala su mjesec na temelju čijih radova je postavljena izložba u Knjižnici pod nazivom Mjesec u knjižnici. Teme koje slijede također su zanimljive i raznolike, od izrade rasporeda sati do crtanja stripa i sl.

Uz navedene aktivnosti, petkom djeca dolaze na male knjižničare gdje stječu svoje prve radne navike, ali i razvijaju ljubav prema brizi o knjigama te općenito knjižničarstvu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.