Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1244

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci 18. svibnja obilježen je Međunarodni dan muzeja (foto R. Matić)
U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci 18. svibnja obilježen je Međunarodni dan muzeja (foto: R. Matić)

Na početku emisije slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja koje je dr.sc. Davorka Radovčić održala 12. travnja na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, o najnovijim spoznajama o sposobnostima i kompleksnom ponašanju krapinskih neandertalaca.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Svemir [s prozirnim stranicama, kotačićima i preklopima] autorice Jen Green; knjiga za mlade je Branko i Stanko u svijetu atoma Nemanje Bojanića, Vuka Rajovića, Ranka Rajovića i Katarine Rajović; na odjelu beletristike Boy Wytske Versteeg, a na stručno-znanstvenom odjelu Blijedi jahač: kako je španjolska gripa 1918. godine promijenila svijet Laure Spinney.

U Vijestima Krugova saznajemo da je Alain Delon u Cannesu primio nagradu unatoč polemici, da je otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost, da je u 102. godini života preminuo projektant staklene piramide u Louvreu, kako je križevački muzej obilježio Međunarodni dan muzeja, da Povijesno društvo Križevci večeras održava svoju godišnju skupštinu, da će se u subotu u Koprivnici održati TEDx konferencija…

Na današnji datum rođeni su Albrecht Dürer, Alexander Pope, Gaspard Gustave de Coriolis, Henri Rousseau, Villem Einthoven i Andrej Saharov. Papa Ivan VIII. je blagoslovio kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju, Portugalci su otkrili nenaseljen otok Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu, francuska vojska je slomila Parišku komunu, u Chicagu prvi puta u povijesti prikazan je horor film (Dr Jekyll i Mr Hyde), Charles Lindbergh preletio je Atlantski ocean, Amelia Earhart sletjela je u Irsku i tako postala prva žena koja je sama preletjela Atlantski ocean, u mjestu Oskalosa u SAD-u prvi put mještanima uzeti otisci prstiju, na komadu leda koji je plutao u Arktičkom oceanu izgrađena je sovjetska istraživačka stanica, prva takve vrste, prvi put je aktivirana vodikova bomba iznad Bikinija, uvedeno je automatsko biranje telefonskih brojeva… Umrli su Tommaso Campanella, Otto von Guericke, Carl Wilhelm Scheele, August Kundt, Spiridon Brusina, Hugo de Vries, Jane Addams i James Franck.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Podsjećamo što sve Kinezi imaju na Mjesecu i oko Mjeseca, saznajemo tko namjerava raditi skafandere za buduće šetače po Marsu. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima otkrivamo koliko su osvijetljeni neboderi pogubni za ptice, a na kraju spominjemo neke poučne izreke s raznih strana svijeta.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Franza von Suppea, Lea Sayera, Tonyja Sheridana u pratnji grupe The Beatles (!), Gotyea, Boba Marleya te grupe The Animals.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1244 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 21. svibnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.