Na javnoj tribini predstavljeno funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom

Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci i Grad Križevci s obzirom na stupanje na snagu novog načina odvoza otpada, a sve zbog novih odredbi Europske unije, organizirali su javnu tribinu za građane kako bi ih upoznali s promjenama. Predstavljanju je prisustvovao direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak te zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, dok je o novostima govorila voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar.

Još je jednom upozorila da se Hrvatska pristupanjem u Europsku uniju obvezala da će do 2020. godine odvojeno prikupiti 50 posto otpada, no s dostizanjem tog cilja se ide jako sporo i sada je tek na 28 posto. Također je upozorila da ukoliko Hrvatska ne ispuni taj cilj da će morati plaćati penale kao i neke druge europske zemlje.

Jedan od noviteta koji će se provoditi u Križevcima je odvojeno sakupljanje biootpada o čemu su se građani izjašnjavali putem anketnog upitnika. U kantu za biootpad građani moraju odlagati kuhinjski otpad – razne ostatke od pripreme hrane (ne kuhana hrana), ostatke voća i povrća, listove salate, blitve, kelja, krumpira i slično, ljuske od jaja, talog kave, vrećice od čaja.

Potom, u kantu za biootpad ide i vrtni ili zeleni otpad – uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, borove iglice, kora drveta, piljevina i ohlađeni pepeo. U kantu za biootpad NE IDU ostaci kuhane hrane, meso, riba, kosti, mliječni proizvodi, ulja i masti.

U kantu s narančastim poklopcem ide plastika, tetrapak, papir i karton i metalna ambalaža dok u kantu za zelenim poklopcem ide komunalni otpad.

Cijeli raspored odvoza otpada možete vidjeti na sljedećoj slici, a na kraju tribine najavljeno je novo predavanje krajem ljeta gdje će građani moći iznijeti svoja iskustva s novim načinom gospodarenja otpadom.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.