Kazališna predstava Dragana Despota na 15. Culture Shock Festivalu!

U subotu, 6. travnja 2019. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima s početkom u 20 sati odigrat će se kazališna predstava “Na rubu pameti” Dragana Despota, nacionalnog prvaka Drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK). Dramaturšku obradu, režija i izvedbu potpisuje Dragan Despot, prema tekstu Miroslava Krleže te glazbi Arsena Dedića.

Ovaj vrhunski kulturni događaj organizira križevačka udruga P.O.I.N.T. u sklopu jubilarnog, 15. Culture Shock Festivala, uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i sponzora te podršku Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice Franjo Marković i Glazbene škole Alberta Štrige. Ulaznice po cijeni 30 kuna mogu se nabaviti u Art Rock Caffeu i uredu POU Križevci ili online putem sustava Entrio.hr.

Riječ je o monodrami odigranoj više od 150 puta u proteklih 7 godina, nastaloj prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938., u dramaturškoj obradi, režiji i glumačkoj interpretaciji Dragana Despota uz glazbu Arsena Dedića. Prepoznata je kao vrhunski kazališni događaj koji je nagrađen svim relevantnim kazališnim nagradama, poput Nagrade Vladimir Nazor, Dujšinove nagrade, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca.

U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Dragan Despot je u desetljećima dugoj karijeri odigrao brojne značajne i zapažene uloge. Zvijezda je i izvrsne serije “Novine”, prve dramske serije na slavenskom jeziku koja je prodana američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, gdje glumi predsjedničkog kandidata Ludviga Tomaševića u njegovoj nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast tijekom koje ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava.

Osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti, gdje predaje na katedri za scenski govor. Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”. Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.