Izložba ‘Veliko je novo malo’ ‘renesansnog čovjeka’ Matije Palčića

Foto: Hrvoje Belani

U petak, 22. ožujka 2019. u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ otvorena je likovna izložba „Veliko je novo malo“ mladog križevačkog slikara Matije Palčića. Ovo je prva Palčićeva izložba u Križevcima, a prvu svoju izložbu crteža „Socijalno neprilagođeni“ imao je 2014. godine u Galeriji Izlog u Zagrebu u organizaciji Društva tjelesnih invalida. Riječ je također o prvoj izložbi ovogodišnjeg 15. Culture Shock Festivala, u organizaciji križevačke udruge P.O.I.N.T., a ovaj je festivalski jubilej na oba likovna događaja mjesto za izlaganje ustupio mladim lokalnim autorima.

Izložbu postavljenu u holu Gradske knjižnice je pred osamdesetak posjetitelja na upečatljiv način otvorila profesorica Gordana Juran-Ratković, a okupljenima se vedrog duha i vidno razdragan obratio i sam autor, davši uvid u životne situacije koje su ga motivirale za ove radove. Palčić je rođen 1987. godine u Koprivnici. Osnovnu školu i opću gimnaziju pohađao je u Križevcima, a na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 2012. godine i stekao zvanje magistra inženjera naftnog rudarstva. Hobi mu je sport (atletika i triatlon), a trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Iako se crtanjem počeo baviti u osnovnoj školi, tehnikom bijelog penkala (korektora) Palčić se počeo baviti nakon završetka fakulteta. Pod utjecajem krize industrije koja je 2012. godine dosegla svoj vrhunac te zahvatila cijeli svijet, u nemogućnosti zaposlenja u struci, Palčić počinje prebacivati frustracije takvim stanjem na crni papir, a istu tehniku za stvaranje svojih radova koristi i danas. Iako su mu radovi u počecima bili većinom formata 20x30cm, s vremenom počinje koristiti veće formate te trenutačno radi na najvećim komercijalno dostupnim formatima, 80×90 cm.

U predgovoru izložbi, profesorica likovne kulture Kristina Vuković napisala je sljedeće: Nakon svoje prve izložbe crteža „Socijalno neprilagođeni“ 2014. godine, ciklusom radova pod nazivom „Veliko je novo malo“ Matija Palčić donosi nova svojstvena kompozicijska rješenja, a time pokazuje sklonost eksperimentu te otkriva svoju kreativnost.

Ciklus „Veliko je novo malo“ obuhvaća dvadesetak radova, a teme koje Matija kroz njih propituje kreću iz trenutačnih, osobnih, životnih preokupacija, pa sve do apstraktnih promišljanja. Svim ovim pitanjima dan je doživljajni iskaz koji gledatelju ne predstavlja rješenja, već potiče na razmišljanje značenjskim nazivima slika, kao naprimjer „Smrt na granicama“, „Otvaranje uma“, „Prijatelji“, „Slušalice“, „Linija prekida“, „Prilika“, „Fokusiranje na krive stvari“ i „Percepcija“.

Analizirajući nastala djela iz autorova opusa, uočavamo kako je temeljno obilježje njegova rada sistemski pristup koji se manifestira repliciranjem, kombiniranjem i sučeljavanjem jednostavnih elemenata kao dominantan postupak gradnje i njihov međuodnos – ritam crnog i bijelog, statičnog i dinamičnog, horizontalnog i vertikalnog. Rezultat tog procesa je likovna igra jasne strukture, precizne geometričnosti ili slobodne linearnosti.

Matija eksperimentira na području geometrijske apstrakcije i dolazi do akromatskih kompozicija linearnog narativa, koje prevodi strpljivim, poprilično zahtjevnim repetitivnim postupkom, u tehnici bijele olovke (korektora) na crnoj podlozi papira, čime stvara dojam odvojivosti elemenata od podloge.

Ovakav umjetnički izraz estetski asocira na tradicije Novih tendencija, grupe umjetnika Exat 51, koja se pojavljuje na hrvatskoj umjetničkoj sceni početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, te pokreta Minimalne umjetnosti općenito.

Radovima „Veliko je novo malo“, u kontekstu današnje instant-kulture, u poplavi bezidejnih vizualnih atrakcija, u vremenu kada se sve podređuje direktnoj eksploataciji i konkretnom interesu, Matija ide obrnutim smjerom – on istražuje kako likovno izraziti svoje misli, otkriva svoj autentični stil i dijeli ga s nama, s publikom, podsjećajući nas tako da kreativno stvaranje nije samo privilegija umjetničkih elita.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.