P.O.I.N.T. Križevčanima daruje 37 dana jubilarnog Culture Shocka

Nadolazećeg četvrtka, 14. ožujka, očekuje nas početak 15. izdanja Culture Shock Festivala, nezaobilaznog rasadnika kulturnih zbivanja u Križevcima. Jubilarno izdanje organizirat će Udruga P.O.I.N.T., a u 37 festivalskih dana posjetitelji će moći uživati u 24 događaja na 8 različitih lokacija u gradu. Na jutros održanoj konferenciji za medije, ovogodišnje izdanje festivala najavili su Ivan Mušlek, koordinator i glasnogovornik 15. Culture Shock Festivala, kao i Sandro Novosel, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb, sport, nacionalne manjine i turizam.

„Zadnjih nekoliko mjeseci, koliko se radi na ovom festivalu, ekipa je iskoristila sve kontakte i mreže kako bi u kulturnoj, znanstvenoj i zabavnoj produkciji izabrali ono što vrijedi. Cilj je građanima ponuditi obrazovne i kulturne sadržaje. Ugledna imena iz svijeta kazališta i glazbe mogu se naći u programu. Svi umjetnici doživljavaju prestižem sudjelovanje na ovakvom festivalu“, za uvod je rekao Novosel.

Iz ovogodišnjeg programa posebno izdvajamo nagrađivane umjetničke proizvode – kazališnu monodramu „Na rubu pameti“ Dragana Despota (nominiran za Večernjakovu ružu ove godine) i dokumentarni film „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, zatim stand up show „Prosti faktori“ Marka Dejanovića i plesnu produkciju „Girl like“ Križevčanke Ane Jelušić.

„Festival otvaramo u četvrtak, 14. ožujka, a trajat će sve do 20. travnja. Počinjemo s tribinom o kreacionizmu na kojoj gostuje Ivan Gušić, a u petak ćemo u Kinu Kalnik moći pogledati film Nebojše Slijepčevića – Srbenka. S obzirom na to da festival ove godine ne radimo u partnerstvu s Udrugom Kvark, koja je odlučila izaći iz partnerstva, bit ćemo na nekim novim lokacijama, radi se o osam prostora u gradu. Imat ćemo tri koncerta u Caffe baru Bull 23 gdje će biti i jedna predstava, odnosno stand-up show. Zahvaljujemo našim partnerima, Gradskoj knjižnici Franjo Marković i Pučkom otvorenom učilištu Križevci gdje ćemo održavati sve tribine i radionice kao i dvije izložbe. Riječ je o foto izložbama gdje smo fokus stavili na lokalne umjetnike, tako da će publika moći razgledati radove Matije Palčića i Irme Vargić. Hvala i Gradu Križevcima kao partneru u ovom festivalu, a zahvaljujem i Ministarstvu kulture“, detaljnije je o programu rekao Mušlek.

Jubilarni Culture Shock Festival posebnu pažnju poklanja mladim kreativcima i umjetnicima u usponu pa će tako koncerte održati zagrebački sastavi BluVinil, Cubies i Amaterapeuti, samostalnim likovnim izložbama će se predstaviti mladi Križevčani Matija Palčić i Irma Vargić, a svoje će literarne radove predstaviti sve poznatija Književna grupa 90+. Niz uvaženih istraživača i stručnjaka sa zagrebačkog PMF-a, zatim Instituta za antropologiju te Instituta za arheologiju predstavit će uzbudljive rezultate i nova saznanja važnih znanstvenih istraživanja, a vlastita tiskana izdanja predstavit će lokalni publicisti Tomislav Bogdanović i Pero Budija. Za sve građane željne praktičnog znanja u ponudi su vikend radionice crtanja stripa, dizajna za nedizajnere, poslovanja na Instagramu, GDPR-a, projektnog planiranja za organizacije civilnog društva te anegdotalne povijesti matematike.

Ono što je svojevrsni novitet u odnosu na prošla izdanja je taj što će se ulaznice naplaćivati samo za jedan događaj.
„Gotovo svi događaju su besplatni, osim monodrame Dragana Despota, Na rubu pameti. S obzirom na to da je ovo jubilarno izdanje, odlučili smo što više događaja našim građanima pokloniti besplatno, a svi zainteresirani će ulaznice za koncerte i stand-up show moći besplatno rezervirati preko sustava Entrio“, pojasnio je Mušlek.

Za kraj je Novosel naglasio kako je budžet festivala u okvirima do 50 tisuća kuna, a najveći su udio dali Ministartsvo kulture i Grad Križevci, dok se očekuje i ponešto donacija sponzora koji su ranijih godina redovito prepoznali i poduprijeli kvalitetnu priču koju ovaj festival nudi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.