Ministrica kulture posjetila Križevce

U sklopu službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima posjetila je u ponedjeljak, 4. ožujka Križevce.

U Gradskoj upravi dočekali su je gradonačelnik Mario Rajn, saborski zastupnik Branko Hrg, upravitelj Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad HAZU-a u Koprivničko-križevačkoj županiji Ivan Peklić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, a sastanku su prisustvovali i župan Darko Koren sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem i suradnicima.

Na radnom sastanku gradonačelnik Mario Rajn predstavio je ministrici Križevce istaknuvši kako su Križevci grad kulture i grad bogate povijesti koji se ponosi svojim mnogobrojnim sakralnim objektima te Gradskom knjižnicom „Franjo Marković“ koja je nedavno obilježila 180 godina organiziranog čitanja, 40 godina rada dječje igraonice i 10 godina bibliobusne službe.

Također, gradonačelnik je upoznao ministricu s procesom uspostave Državnog arhiva u Križevcima, a ministrica je naglasila kako je upoznata sa svim aktivnostima te kako se čeka odluka Državnog arhivskog vijeća koje će se sastati već sredinom ovog mjeseca.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ministrica kulture obišla je Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice koju joj je predstavio mons. Nikola Kekić, vladika križevački te potom konkatedralnu crkvu sv. Križa koju su predstavili biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak i preč. Stjepan Soviček, dekan Križevačkog dekanata.

Na kraju posjete ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je kazala: „Imali smo vrlo sadržajan dan, počeli smo sa sastankom u Koprivnici, obišli niz objekata i projekata koje podupire Ministarstvo kulture. Ovdje u Križevcima razgovarali smo o projektima koje je ove godine poduprlo Ministarstvo kulture. To je nešto više od milijun kuna ukupno samo za grad Križevce, a posebno smo obišli Grkokatoličku katedralu i konkatedralu kako bismo vidjeli radove koji se kontinuirano odvijaju. Naravno, potrebe su uvijek neusporedivo veće od naših mogućnosti, ali mislim da je važno da smo stalno prisutni i da ulažemo i u kulturnu baštinu, a i programe, da stvaramo pretpostavke i za građane grada Križevaca da mogu participirati u kulturi, a naravno i za posjetitelje da dođu i da se upoznaju s iznimno bogatom kulturnom baštinom ovog područja.“

Svoje zadovoljstvo ovim posjetom istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn: „Jako me raduje posjet ministrice kulture. Na radnom dijelu sastanka posebno smo se osvrnuli na pitanje Državnog arhiva u Križevcima. Uvjerili smo se da Ministarstvo kulture pristupa problematici vrlo strateški. U pripremi je jedan temeljni dokument koji bi trebao u sljedećem desetljeću organizirati rad arhiva diljem Lijepe naše. Vjerujemo kako infrastrukturnim uvjetima koje smo ponudili možemo itekako zadovoljiti u vrlo kratkom roku. Mi smo izrazili svoju spremnost da podržimo i infrastrukturno opremimo zgradu predviđenu za Državni arhiv. Mi smo grad koji se ponosi svojim crkvama. Drago mi je da smo iskoristili ovu priliku i obišli Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice sa vrijednom knjižnicom, isto tako i konkatedralnu crkvu svetog Križa.“

Vezano

Komentari su zatvoreni.