Vlasnik dvije godine u udomiteljstvu, a nitko ne želi preuzeti brigu o održavanju okućnice njegovog domaćinstva

Vladimir Bedeković i njegova majka Nevenka iz križevačkog prigradskog naselja Većeslavec već nekoliko godina imaju problema sa susjednom parcelom koja više nalikuje scenografiji nekog horor filma, nego na dvorište. Vlasnik parcele je teško pokretni Đuro Turković koji je već dvije godine smješten preko Centra za socijalnu skrb u udomiteljsku obitelj.

– Otkako je prije dvije godine otišao u udomiteljsku obitelj, nitko se više ne brine o parceli. I prije je bilo dvorište zapušteno jer ga on, zbog svoje bolesti, nije mogao previše uređivati, ali koliko-toliko ga je čistio – naglašava Bedeković.

Kako nitko o dvorištu ne brine, govori Bedeković, tako je parcela zarasla korovom u kojem je sve puno raznih životinja.

– Zemljište je leglo zmija, guštera, štakora, miševa ne znam čega sve nema unutra. Čak sam nekoliko puta vidio i lisice kako izlaze odavde. Tko zna kakvih još životinja ima u toj džungli. Susjed koji živi preko puta parcele, prošle se godine žalio na stršljene. Otišao je pogledati oko zapuštenog dvorišta da nisu možda tamo, jedva je uspio izvući živu glavu i pobjeći koliko ih je bilo – govori Bedeković.

Dodaje da se dolaskom zime situacija smiruje jer nema vegetacije, a i životinje miruju, no brine ga proljeće. Napomenuo je da živi sa svojom 84-ogodišnjom majkom koja je teško pokretna, odnosno hoda pomoću štaka, a zbog raznih životinja koje dolaze u njihovo dvorište, boji se izaći van.

– Ljetos je izašla van na ulazna vrata te je s praga vidjela guštera kako iz posude koju držimo pokraj bunara pije vodu. Uplašila se i cijelo se ljeto bojala izaći na dvorište – objašnjava Bedeković te dodaje kako je često znao vidjeti i zmije koje su se dolazile sunčati u njegovo dvorište.

Govori kako su se za pomoć obratili Mariji Mraz, predsjednici Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra, jer je njegova majka članica udruge. I on i Mraz su, napominje, u nekoliko navrata molili komunalnog redara da riješi problem zapuštenog dvorišta, čak su i kontaktirali Centar za socijalnu skrb Križevci, no sve bezuspješno.

Mraz je kazala kako se s komunalnim redarom čula samo telefonom i iako je pokazao volju za rješavanjem problema, na kraju nije pronašao rješenje tko je nadležan, niti je išta poduzeo.

– Iz Centra za socijalnu skrb Križevci odgovorili su nam u pisanom obliku i to tek nakon našeg drugog upita. U odgovoru su kazali da je vlasnik dužan počistiti parcelu. Ne razumijem kako će čovjek počistiti ako je u udomiteljstvu i u potpunosti ovisan o tuđoj pomoći. Dižu ruke od svega i prebacuju odgovornost, njihov konačan zaključak je da oni nisu odgovorni i da nisu dužni čistiti – kazala je Mraz.

Iz Grada Križevaca kratko su nam poručili kako je Grad nadležan samo za održavanje imovine u gradskom vlasništvu.

– Grad nasljeđuje imovinu kada vlasnik umre, a nema nasljednika ili kada se nasljednici odreknu nasljedstva. Uvidom u zemljišne knjige predmetna kuća je u privatnom vlasništvu, a saznanja smo da se radi o štićeniku Centra za socijalnu skrb Križevci što proizlazi iz zabilježene tražbine socijalne pomoći – poručili su iz Grada.

Iz Centra za socijalnu skrb Križevci odgovorili su nam kako je vlasniku nekretnine odobreno pravo na socijalnu uslugu dugotrajnog smještaja te kako je na nekretnine u njegovom vlasništvu stavljena zabilježba potraživanja u korist Republike Hrvatske. Također, u odgovoru stoji kako je, unatoč zabilježbi na nekretnini, korisnik i dalje vlasnik nekretnine.

– S obzirom na to da zbrinjavanje imovine korisnika socijalne usluge smještaja nije u nadležnosti Centra za socijalnu skrb, a korisnik zbog zdravstvenog stanja također to nije u mogućnosti, smatramo da su ispunjene pretpostavke prema kojima je tijelo jedinice lokalne samouprave ovlašteno uspostaviti privremeno upravljanje (sekvestraciju) nekretninom koja narušava prirodu, okoliš ili zdravlje ljudi, a vlasnika se ne može prisiliti da se za navedeno pobrine – odgovor je Centra za socijalnu skrb Križevci.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.