Komunalni redari ove godine izdali četiri rješenja zbog neodržavanja privatnih površina

Iako postoje propisi i odluke koji obvezuju vlasnike vrtova, oranica, livada, ali i neizgrađenog građevinskog zemljišta na području grada Križevaca da svoje površine redovito održavaju, mnogi to ipak ne čine. Ako zanemarimo estetski dojam koji ostavljaju te zapuštene ili tek povremeno održavane površine, najveći problem kod sve većeg broja alergičara stvara pelud trava i korova, pogotovo ambrozija.

Pelud ambrozije je najjači peludni alergen pa je alergija na pelud ambrozije vrlo česta. osim toga, svaka biljka stvori 60 tisuća sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a jedna stabljika ambrozije otpušta čak 8 milijuna zrnaca peludi, dok je samo 8 – 20 zrnaca peludi u kubičnom metru zraka dovoljno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

Jedini način pomoći je uklanjanje i uništavanje mlade biljke prije nego počnu producirati pelud, što i propisuje Naredba o poduzimanju mjera uklanjanja ambrozije kao i Odluka o agrotehničkim mjerama na području grada Križevaca prema kojoj su vlasnici dužni tijekom vegetacijske sezone u više navrata godišnje sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju u svrhu zaštite zdravlja građana. Provedbu zakonske obveze dužni su kontrolirati komunalni redari.

Komunalni redari ove su godine izdali 4 rješenja, 31 pisanu opomenu te 75 usmenih opomena koje su se redom odnosile na neodržavanje privatnih površina. Jedan dio predmeta je riješen, odnosno stranke su ispunile svoju obavezu, a ostatak je u postupku“, odgovara Ured gradonačelnika.

Prema gradskoj Odluci o komunalnom redu vlasnici su dužni održavati urednima dvorišta, vrtove i druge površine ispred građevina kao i neizgrađena građevinska zemljišta i slične površine uz javne površine ili površine javne namjene. Međutim, stanje na terenu pokazuje da se ove odluke neki ne pridržavaju i to opetovano, iz godine u godinu. Iako komunalni redari imaju mogućnost izricati kazne, pokretati prekršajne postupke i naložiti da neodržavanu privatnu površinu uredi netko drugi prema važećem cjeniku pravne osobe koja obavlja poslove uređenja javnih površina i na trošak vlasnika neodržavanog zemljišta – nismo dobili podatak je li dosad takva mogućnost i iskorištena.

Vezano
2 komentara
  1. Joco piše:

    Ne samo grad već i okolna mjesta.. Pogotovo sad kad ambrozija cvate..

  2. Marija piše:

    Moj prijedlog je ako nemate dovoljno redara ima sigurno na zavodu za zapošljavanje osoba koje bi bile voljne obavljati privremeno ove poslove uz adekvatnu naknadu.Ovo hitno treba riješiti i obuhvatiti čim veći prostor poljoprovrednih i inih površina.Zašto nebi ovaj grad prednjačio i bio uzor drugim gradovima?A što se tiče naknade to bi bilo iz džepa onih koji ne održavaju svoje površine.

Komentari su zatvoreni.