Križevački izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo mira

Foto: OI Kalnik; H. Belani

Donošenje Betlehemskog svjetla u Hrvatsku i ove je godine, 26. godinu zaredom, organizirao Savez izviđača Hrvatske, a nacionalni doček svjetla se održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo je Betlehemsko svjetlo u subotu u Linzu u Austriji, a u nedjelju su ga iz zagrebačke katedrale prenijeli u svoje župe kao i u brojne državne institucije. Betlehemsko svjetlo u katedrali će sjati do Badnjaka.

Betlehemsko svjetlo mira je program započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Više od 200 izviđača iz svih krajeva zemlje stiglo je u metropolu kako bi podijelili svjetlo mira. Izviđač Niko Linić s ponosom je unio Betlehemsko svjetlo u katedralu. Članovi Odreda izviđača “Kalnik” Križevci u nedjelju su otišli u Zagreb preuzeti Betlehemsko svjetlo mira koje su isti dan donijeli u crkvu Sv. Ane u Križevce. Nakon mise u Zagrebu uživali su u zajedničkom klizanju na zagrebačkom Tomislavcu.

 

Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja betlehemskog svjetla mira. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Austriju, odakle se prenosi u druge zemlje Europe.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.