U Križevcima predstavljen treći svezak časopisa “Civitas Crisiensis”

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije predstavio je u utorak treći broj publikacije Civitas Crisiensis. Ova publikacija je podijeljena na tri dijela, istaknuo je uvodno akademik Franjo Tomić ujedno voditelj Zavoda te glavni urednik publikacije dodavši kako sadrži radove od čak 47 autora. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da se Grad Križevci može pohvaliti kao grad intelektualaca s obzirom da ima čak 14 akademika.

Predstavljanju je prisustvovao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je naglasio da HAZU promiče najviše vrijednosti nacije, čuva identitet i svoja sjedišta ima u 14 gradova, među kojima su i Križevci. Pohvalio je rad Zavoda u Križevcima kao jednog od najaktivnijih te kazao da je to odraz dobre suradnje s lokalnom zajednicom.

Predstavljanju publikacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Novi Vinodolski Velimir Piškulić koji je zahvalio akademicima Bašiću, Tomiću i Matiću te gospodinu Pekanoviću na inicijativi za podizanje spomenika pčeli u Novom Vinodolskom, mjestu prvog pisanog spomena pčele u pisanim aktima među državama Slavena.

Obratio se zatim i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je istaknuo kako se županija ponosi Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije koji je jedan od najmlađih i jedan od najaktivnijih.

Akademik Ferdo Bašić, inače 14. akademik iz Križevaca, predstavio je radove Okruglog stola “Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata” u kojima su istaknute vrijednosti pčele, ustrajnost, radišnost i značaj za opstanak i širenje biološke raznolikosti.

O radovima sa znanstvenog skupa “Demistifikacija i valorizacija uzgoja i uporabe konoplje” govorio je prof. dr. sc. Siniša Srečec dok je na kraju akademik Ferdo Bašić govorio o radu “Djelovanje mikorize na rast i rodnost voćaka”.

Programu su još prisustvovali akademik Slavko Matić, akademik Dragutin Feletar, akademik Igor Anić, dekanica VGU Križevci prof. dr. sc. Marjana Ivanek Martinčić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci mr. sc. Renata Husinec, dr. med. Franjo Husinec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos i ostali gosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.