Održana završna svečanost 10. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu, 1. prosinca 2018. održana je završna svečanost 10. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Bog nosi moje cipele“. Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Vjekoslavi Jurdana iz Lovrana za pjesmu „Laniĉu oT elena“, druga nagrada Želju Bajzi iz Zagreba za pjesmu „Popevka ob Jobu“, a treća nagrada Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu „Svedočanstva o poniznem mešniku“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je uručio provincijal Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala ponovno Vjekoslavi Jurdana za priču „Z dragim ja kamenjem serce si pokrivam“, druga nagrada Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za priču „Putovanje“, a treća nagrada Nataliji Bajer iz Lukača za priču „Grej“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. ravnatelja mons. Ivan Miklenić.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Božidaru Brezinščaku Bagoli iz Huma na Sutli za putopis „Manastir Ljubostinja“, druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis „Karpatski listići“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću za putopis „Kaptol – Hrvatski Leskovac – Križevci“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ uručio glavni urednik fra Vladimir Vidović.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Riječ i riječ“, druga nagrada dodijeljena je Denisu Peričiću iz Varaždina za esej „Lice Boga živoga“, a treća nagrada Željku Bajzi za esej „Ostavština pavlinskog priora“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu o. Vinko Mamić.

U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Nebo v farbe jorgovana“ autorice Slavice Sarkotić iz Lekenika, druga je nagrada dodijeljena Ružici Gašperov iz Splita za monodramu „Ljiljani za anđela“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću za monodramu „Tjeskoba via Roma“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagrade je uručio urednik Dominikanske naklade „Istina“ fr. Ivan Marija Tomić.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Uime domaćina nagrađenima su čestitali predsjednik križevačkoga Gradskog vijeća Marko Katanović, koprivničko-križevački župan Darko Koren, saborski zastupnik iz Križevaca Branko Hrg te križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka. Književni susret održan je i uz potporu Ministarstva kulture RH, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d., Zadruge Žumbar, saborskog zastupnika Gorana Dodiga i Davora Vukmirića.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran, a član stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je u povodu 100. obljetnice rođenja i 50. godišnjice smrti bio posvećen Stjepanu Kranjčiću te predstavio zbornik izabranih radova „Bog nosi moje cipele“.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju desetorice svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, pet dana uoči 100. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio izaslanik bjelovarsko-križevačkoga biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, ekonom Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Josip Stipančević. Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni sastav „Allegro“, a kroz svečanost je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2018., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 104 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije, s ukupno 159 književnih radova (92 pjesme, 35 kratkih priča, 10 putopisa, 14 eseja i 8 monodrama). Od pristiglih radova, 32 su rada izabrana za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno.

Vezano

Komentari su zatvoreni.