Danas kreće kampanja ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’

1

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, a provodi ga više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.)

Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. Ovogodišnji je slogan kampanje Oboji svijet narančasto: #Poslušaj i mene (engl. Orange the World: #HearMeToo).

Kampanja “16 dana” obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. studenog – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. prosinca – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • 6. prosinca – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava

Osnovni ciljevi kampanje su: podizanje svjesnosti o važnosti prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja., podizanje razine svijesti građana o problemu rodno uvjetovanog nasilja i važnosti beskompromisne osude nasilja, jačanje lokalnog djelovanja u sprječavanju nasilja nad ženama, važnosti sprečavanja kršenja ljudskih prava na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalno razini,povezivanje i umrežavanje na svim razinama s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama, iskazivanje ženske solidarnosti širom svijeta u zaustavljanju nasilja nad ženama, zagovaranje i lobiranje za dosljednu implementiraju zajamčene mehanizme eliminacije nasilja nad ženama.

Udruga “HERA”ove godine obilježava kamapanju 16 dana aktivizma javnom akcijom u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. 6. prosinca održati će se jednodnevna edukacija u Križevcima od 10 do 15 sati u Gradskoj Knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Edukacija je namijenjena stručnim osobama koje rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Aktivnosti kampanje dio su projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg “HERA” provodi uz financijsku podršku Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevci.

Možda vam se svidi
1 komentar
  1. Đana Klarica piše:

    Ja sam zrtva nasilja, suprug mi je na temelju prekrsajnog suda , bio neubrojiva osoba po nalogu suda forenzicar ga je ispitao.I ima dijagnozu, pataloski ljubomorna osoba, I sumanit poremecaj na mene, sad se nalazi na ugljanu medutim neizbjesnost je velika sa moje I od djece.Samo pije tablete, sto, na njegovu dijagnozu, bas I nije pametno, s obzirom da nema tretman psihologa, I strucnih osoba.Molim Vas pomozite nam.Trebao je ic na Rab, medutim on nece, mislimo da tamo ipak.ima strucnjaka, koji bih razgovarali sa njim , po tom pitanju jer, on ima strasnu dijagnozu.Ja nigdi ne radim, trpim vec dosta godina, ga, I sve bih dala za moju djecu, 22 godine ga trpim, sama sam kriva, ali eto nemam kud sa sobom.Molim da mi pognete strcnim savjetim. Puno Vam Hvala
    .. … .

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno