Danas kreće kampanja ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, a provodi ga više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.)

Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. Ovogodišnji je slogan kampanje Oboji svijet narančasto: #Poslušaj i mene (engl. Orange the World: #HearMeToo).

Kampanja “16 dana” obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. studenog – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. prosinca – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • 6. prosinca – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava

Osnovni ciljevi kampanje su: podizanje svjesnosti o važnosti prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja., podizanje razine svijesti građana o problemu rodno uvjetovanog nasilja i važnosti beskompromisne osude nasilja, jačanje lokalnog djelovanja u sprječavanju nasilja nad ženama, važnosti sprečavanja kršenja ljudskih prava na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalno razini,povezivanje i umrežavanje na svim razinama s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama, iskazivanje ženske solidarnosti širom svijeta u zaustavljanju nasilja nad ženama, zagovaranje i lobiranje za dosljednu implementiraju zajamčene mehanizme eliminacije nasilja nad ženama.

Udruga “HERA”ove godine obilježava kamapanju 16 dana aktivizma javnom akcijom u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. 6. prosinca održati će se jednodnevna edukacija u Križevcima od 10 do 15 sati u Gradskoj Knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Edukacija je namijenjena stručnim osobama koje rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Aktivnosti kampanje dio su projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg “HERA” provodi uz financijsku podršku Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevci.

Vezano
1 komentar
  1. Đana Klarica piše:

    Ja sam zrtva nasilja, suprug mi je na temelju prekrsajnog suda , bio neubrojiva osoba po nalogu suda forenzicar ga je ispitao.I ima dijagnozu, pataloski ljubomorna osoba, I sumanit poremecaj na mene, sad se nalazi na ugljanu medutim neizbjesnost je velika sa moje I od djece.Samo pije tablete, sto, na njegovu dijagnozu, bas I nije pametno, s obzirom da nema tretman psihologa, I strucnih osoba.Molim Vas pomozite nam.Trebao je ic na Rab, medutim on nece, mislimo da tamo ipak.ima strucnjaka, koji bih razgovarali sa njim , po tom pitanju jer, on ima strasnu dijagnozu.Ja nigdi ne radim, trpim vec dosta godina, ga, I sve bih dala za moju djecu, 22 godine ga trpim, sama sam kriva, ali eto nemam kud sa sobom.Molim da mi pognete strcnim savjetim. Puno Vam Hvala
    .. … .

Komentari su zatvoreni.