Predstavljen projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Križevci vrijedan 3,5 milijuna kuna

U Dječjem vrtiću Križevci je u utorak, 9. listopada održana početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Križevci“. Riječ je o projektu kojem je cilj smanjenje potrošnje energije u Dječjem vrtiću i povećanje primjene obnovljivih izvora energije, a po provedbi projekta zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred B.

Sve okupljene je na početku konferencije pozdravila ravnateljica vrtića Katarina Ivković Balint i uputila zahvalu Gradu Križevcima koji je bio prijavitelj ovog projekta te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na potpori i prihvaćanju ovog projekta.

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je zadovoljstvo i ovim EU projektom naglasivši: „Ovo je jedna od međufaza naših nastojanja da postanemo “Grad prijatelj djece”. Naša je velika želja i strateška aktivnost taj status kada steknemo, da ga i zadržimo. Energetska obnova vrtića je jedan od projekata na koji će se nastavljati druge projektne aktivnosti. Vjerujem da kao mjesto nadomak metropole, potpomognuto određenim infrastrukturnim elementima, možemo itekako biti poželjno mjesto za razvoj obitelj i odgoj djece.“

Nakon obraćanja gradonačelnika, ravnateljica vrtić prikazala je presjek povijesti vrtića dok je cjelokupni proces nastanka i odobravanja ovog projekta prezentirala voditeljica projekta Ljiljana Stojsavljević Križan. Kazala je kako su Križevci bili među prvima koji su poslali prijavu projekta čija je ukupna vrijednost 3.576.556,25 kuna, od čega 2.143.945,00 kn bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mjere koje će se provoditi u sklopu energetske obnove predstavio je ispred glavnog projektanta IPC Inženjering d.o.o. Ivanec direktor Mihael Cahun. Projekt obuhvaća obnovu ovojnice zgrade, zamjenu stolarije, postavu solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, zamjenu postojećeg sustava grijanja prostora s kondenzacijskim kotlom, ugradnju termostatskih ventila, zamjenu dijela rasvjetnih tijela, automatizaciju mjerenja potrošnje energije zgrade i uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode.

Provedbom projekta smanjit će se godišnja toplinska energija za grijanje/hlađenje za 53,84%, smanjit će se emisija CO2 za 59,48% i primijenit će se obnovljivi izvori energije za pripremu tople vode putem solarnih kolektora. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vezano

Komentari su zatvoreni.