Koncert klavirskog trija ‘Roter Igel’ večeras u Koncertnoj dvorani Glazbene škole

Pučko otvoreno učilište i Glazbena škola Alberta Štrige pozivaju na koncert klavirskog trija “Roter Igel”, koji će se održati u četvrtak, 27.9.2018. u 19:30h u Koncertnoj dvorani Glazbene škole. Ulazak je slobodan. Trio je osnovan 2012. godine, a naziv trija potječe od imena kavane “Zum roten Igel” koju su često posjećivali bečki glazbenici i skladatelji. Zajednička ljubav prema komornoj glazbi navela je Taru Horvat (violina), Andriju Šimoća (violoncello) i Kosjenku Turkulin (klavir)  da postanu stalni postav ovog glazbenog sastava te da zajednickim snagama otkrivaju bogat spektar literature komorne glazbe. Ulazak na koncert je slobodan.

Tara Horvat, violina

„Ime violinistice Tare Horvat treba zapamtiti!“ „Ona raspolaže superiornim tehničkim umijećem, ali ono što kod nje najviše oduševljava zrelost je pristupa glazbi, čije su osnovne značajke genijalna raspjevanost u dionici koja dominira nad orkestrom u svoj punoći velike skladateljske muzikalnosti ruskoga majstora. Tara Horvat interpretirala je tu glazbu uživljenim pjevom toploga violinskog zvuka, od prvog do posljednjeg tona koncentrirano i oduševila sve u dvorani“. – Z. Weber za „Vjesnik“, kritike koje je Tara Horvat zaslužila prilikom svog nastupa u Koncertnoj dvorani V. Lisinskog izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskog u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra T. Fačinija. Isti koncert izvela je i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem M. Ramljak u Kneževom dvoru u Dubrovniku, u svibnju ove godine.

Kao solistica Tara je nastupila još 2009. godine sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u e-molu F. Mendelssohn-Bartholdya, pod ravnanjem maestra M. Tarbuka, a 2011. godine je u sklopu seminara u Weimaru odabrana za probu s Jenskom filharmonijom, svirajući Poemu E. Chaussona.

Tara se ističe i nizom recitala održanih u zemlji i inozemstvu. Od proljeća 2011. godine nastupa s klaviristom D. Gušćićem u sastavu Duo Jota, a zajedno su održali zapažene recitale u Zagrebu, Bologni, Veneciji, Otočcu, Makarskoj, Omišu, Braču i Fiumicellu. S gitaristicom V. Bezzi održala je koncerte u Riminiju i Zagrebu pod naslovom „More nas ujedinjuje“. Održala je i recitale povodom 90. obljetnice Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u ciklusu „Mladi u Matici“ u Zagrebu, a nastupala je i na koncertima ciklusa „Virtuoso“, Memorijalu „Franjo Krežma“ te na proslavi 15. obljetnice Waldorfske škole u Zagrebu. Sudjelovala je na mađunarodnim projektima „Le vie dell’ Amicizia“ u Raveni i Trstu, pod ravnanjem R. Muttija te na koncertima Festivala mladih na Korzici.

Rođena 1989. godine u Zagrebu Tara počinje svirati violinu tek sa 10 godina pri GU Elly Bašić. U jesen 2007. godine upisuje violinu na violinističkom odsjeku prestižne međunarodne akademije „Incontri col maestro“ u Imoli (Italija) te od onda pohađa sate kod renomiranog ruskog violinista Pavela Bermana i učenika istaknutog profesora Zakhara Brona – Maurizia Sciarrette. Muzičku akademiju u Zagrebu, kao prvoplasirana na prijemnom ispitu, upisuje 2008. godine, u klasi izv.prof. Oresta Shourgota.

Tijekom školovanja redovito je pohađala seminare istaknutih muzičkih pedagoga: E. Huhn, M. Vermes, A. Koushner, G. Stullera, L. Sorokowa, O. Shourgota, P. Bermana, D. Schwarzberg, I. Turbana, V. Tretjakova. Početkom 2009. godine nastupila je na javnom seminaru koji je za studente Muzičke akademije u Zagrebu održao čuveni violinist i dirigent Schlomo Mintz.

Andrija Šimić, violoncello

Andrija Šimić rođen je 19.6.1991. u Zagrebu. Školavanje počinje 1998. i upisuje OŠ Ksaver Šandor Gjalski i GU Elly Bašić u klasi prof. Dobrile Berković – Magdalenić. 2006. god. upisuje Klasičnu gimanziju u Zagrebu, a isto tako nastavlja školovanje u GU Elly Bašić. 2010. je maturirao i iste godine upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu u klasi prof. Yevgenya Xaviereffa kod kojeg je magistrirao 2015. i stekao zvanje magistra glazbenih umjetnosti. Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima i osvojio brojne nagrade od kojih se ističu: I. Nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku u disciplini orkestri 2007., I. nagrada na Državnom natjecanju u Opatiji u disciplini kvarteta 2008., II. nagrada na Državnom natjecanju u Opatiji u disciplini kvarteta 2009., II. nagrada na Federalnom natjecanju u Sarajevu u disciplini solo 2012., III. nagrada na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu u disciplini tria 2013. 2013. i 2014. sudionik je festivala Muzika na žici gdje je svirao u komornom orkestru pod vodstvom Violete Smailović Huart. Od 2012. do 2014. Honorano je svirao u Sarajevskoj filharmoniji. Isto tako, 2014. sudjeluje na Chamber music festivalu u Sarajevu gdje je pohađao radionicu Manhattan string kvarteta. Dugogodišnji je polaznik ljetne škole Uzmah pri čemu je pohađao tečajeve kod Nikole Ruževića, a ponajviše kod Gustava Tavaresa. Isto tako, imao je priliku pohađati majstorske radionice kod Davida Grigoriana i Silvije Sondeckiene. Trenutno radi kao nastavnik violoncella u GU Elly Bašić.

Kosjenka Turkulin ,klavir

Kosjenka Turkulin (Zagreb),  diplomirala je klavir u klasi prof. Đ. Stanettija. Započela je  svoje glazbeno obrazovanje na GU „Elly Bašić“ u klasi prof.Ljerke Čavić-Tomčik. 2003.godine osvaja stipendiju koja joj omogućuje da kao jedan od 5 glazbenih stipendista pohađa United World College u Duinu i usporedno s tim, internacionalnu glazbenu školu Tršćanskog Tria gdje pohađa nastavu klavira kod profesora A.Miodinija te komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija ( D.De Rosa, R.Zanettovich ) te M.Jones i E . Bronzijem. Nakon međunarodne mature  stečene u Duinu, nastavlja školovanje na  Konzervatoriju u Parmi, gdje 2010. diplomira komornu glazbu u klasi prof. P.  Maurizzija . Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe  u klasi Parmskog trija na „Accadmia di Fiesole“ u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe ( Trio Čajkovski, D. Geringas). U komornim sastavima sudjelovala je na brojnim natjecanjima ( 1.nagrada „Citta di Montichiari“ –duo klavir i violončelo , 1.nagrada „Riviera Etrusca“ kategorija Lied). Redovito surađuje sa sporanisticom Anom Lice i pijanisticom Ivom Ljubičić  uz koju je i umjetnička ravnateljica Zagrebačkog festivala klavirskih dua. Osnivačica je klavirskog trija „Roter Igel“. Zaposlena je kao korepetitor gudačkog odjela glazbenog učilišta „Elly Bašić“.

Vezano

Komentari su zatvoreni.