Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1213

Nada nas ne napušta, možda se oblaci razmaknu bar na trenutak, pa ugledamo pomrčinu Mjeseca, na Ratarni 27. srpnja (foto Dragutin Andrić, krizevci.hr)
Nada nas ne napušta, možda se oblaci razmaknu bar na trenutak, pa ugledamo pomrčinu Mjeseca, na Ratarni 27. srpnja (foto Dragutin Andrić, krizevci.hr)

Slušamo završetak predavanja uz računalnu prezentaciju, te razgovor s posjetiteljima, Borisa Štromara, astronoma i astrofotografa iz zagrebačkog Astronomskog društva Beskraj,u Klubu kulture u Križevcima 12. travnja ove godine, u okviru 14. Culture Shock Festivala, na temu Lovci na pomrčine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Tom gates je totalni zakon (ali ne baš u svemu) Liz Pichon, knjiga za mlade je Moby Dick Hermana Melvillea, na odjelu beletristike Labirint na kraju svijeta Marcella Simonija, te na stručno-znanstvenom odjelu Ikigai: japanska tajna za dug i sretan život Hectora Garcije i Francesca Mirallesa.

Na Ratarni, 27. srpnja, u očekivanju da se nebo razvedri i da se pojavi pomračeni Mjesec (foto Tihomir Jakopčić, Perzeidi)

U Vijestima Krugova saznat ćemo da se Facebook osramotio zabranom Rubensovih slika, da je započeo 2. Bijenale industrijske umjetnosti, da se otvara Revijalna godišnja izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te da je dodijeljena Nagrada Soljačić najboljoj maturantici.

Na današnji datum rođeni su Mia Oremović, Oleg Popow, Duško Valentić, Vedran Mlikota, Vjekoslav Šutej, Joanne Kathleen Rowling i Geraldine Chaplin. Prodan je Zadar, potpisan je sporazum o ograničenju nuklearnog oružja, poginuo je mađarski pisac i revolucionar Šandor Petefi, umrli su Ignacije Loyola, Denis Diderot, Caravaggio, Nikša Njirić, Nicolaus II Bernoulli i eanne Moreau.

Kao i na Ratarni, jednaka je gužva bila i kasno navečer na Strossmayerovom trgu, na završetku pomrčine (foto Ozren Blagec)

U Svemirskom kutku govorimo o nekim obljetnicama i novostima u astronomiji i astronautici, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Osvrćemo se na proteklu potpunu pomrčinu Mjeseca i planiramo promatranje Perzeida.

U Zanimljivostima saznajemo zašto nas trese “struja” kad nešto dotaknemo, a emisiju završavamo mislima književnika Antoinea de Saint-Exupéryja, poginulog na datum ove emisije.

Mjesec izlazi iz potpune pomrčine (foto Dragutin Andrić, krizevci.hr)

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Davida Gilmoura (Pink Floyd), Stanleya Jordana, grupe Herman’s Hermits, Jima Reevesa, Franza Liszta, Olivera Dragojevića, grupe Boa

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1213 emitira se u utorak, 31. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 4. kolovoza od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Važna napomena: ovom emisijom Krugovi “odlaze” na ljetni odmor, pa je sljedeća emisija na rasporedu tek 11. rujna!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.