Križevački planinari u Julijskim Alpama

Foto: J. Kučica i M. Podolski

Planinarsko društvo Kalnik organiziralo je trodnevni planinarski izlet u Julijske Alpe, gorski masiv smješten na sjeverozapadu Slovenije. U petak, 13. srpnja u poslijepodnevnim satima iz Križevaca na put su krenula 24 križevačka planinara. Putovalo se do planinarskog doma u Lepeni (700 mnv) gdje se prenoćilo.

U subotu, 14. srpnja u jutarnjim satima kreće se strmom šumskom stazom koja neprekidno pravi serpentine prema domu na Krnskim jezerima (1.385 mnv). Uspon do doma nije zahtjevan, ali je s puno opreme bio naporan i trajao cca 3 sata. Nakon kraće pauze nastavlja su pohod prema Krnu (2.244 mnv), najvišem vrhu Krnskog gorja u trajanju od cca 4 sata.

Putem se prolazi kroz predivne zelene pašnjake pokraj Krnskog jezera koje se smatra najvećim planinskim jezerom. Zatim se nastavlja stazom gdje se nailazi na manje i veće ostatke snijega koji se izmjenjuju s kamenitim usponima i zelenim travnatim dijelovima. Po dolasku na vrh i kraćeg zadržavanja uslijedio je silazak do doma na Krnskim jezerima praćen djelomično kišom i grmljavinom te toplim sunčanim zrakama.

U nedjelju, 15. srpnja ujutro, nakon doručka, spuštanje do doma u Lepeni. Nakon kraćeg razgleda kanjona rijeke Soče, nazvane “smaragdnom ljepoticom“ te pravog bisera regije, prolaza preko planinskog prijelaza Vršić (1611nmv) i posjeta planinarskom domu slijedi putovanje i povratak u Križevce.

Vezano

Komentari su zatvoreni.