Predstavljanje i kušanje vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Predstavljanje i kušanje vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima povodom Dana grada i Noći knjige 23. travnja 2018. organizirali su predstavljanje i kušanje vodnjanskog vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na Ratarni, u prostoru Visokoga gospodarskog učilišta, o uzgoju i preradi maslina govorili su dipl. ing. Silvano Puhar, vlasnik tvrtke Brist iz Vodnjana te prof. dr. sc. Nevio Šetić, praktični maslinar.

Večer je započela interpretacijom pjesama o maslini u izvedbi profesorice Danijele Zagorec, a zatim je brojnu publiku pozdravila organizatorica i moderatorica programa, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, mr. sc. Renata Husinec. Istaknula je kako je maslina od antičkih vremena do danas sačuvala svoju simboličnu snagu u raznim kulturama i narodima i kako je zaokupljala pozornost umjetnika. O maslini kao simbolu svetosti i postojanosti, mudrosti, mira i nade, svjetlosti, plodnosti, zdravlja i bogatstva pisane su pjesme na brojnim jezicima, a inspirirala je i hrvatske pjesnike. Naglasila je kako će nazočna publika, osim predavanja, imati jedinstvenu priliku doživjeti gastronomiju kao pravu umjetnost u kojoj će se spojiti gastronomske tradicije Mediterana i kontinentalne Hrvatske.

Uime Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima obratila se dekanica dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, koja je naglasila kako je proizvodnja maslinovog ulja jedna od rijetkih grana u poljoprivredi koja prosperira i koja je prepoznata na svjetskoj razini. Istaknula je i da su ovom večeri organizaatori željeli spojiti prelijepo zeleno Prigorje i prekrasnu zelenu Istru sljubljivanjem maslinovog ulja i prigorskoga sira.

Predstavljanje i kušanje vrhunskoga istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Okupljene su pozdravili i predstavnici suorganizatora, akademik Frane Tomić uime Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko-križevačkoj županiji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te mr. sc. Dario Zagorec uime Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije „Prgica”.

Uslijedilo je izlaganje maslinara Silvana Puhara pod naslovom Aktualno stanje maslinarstva u Republici Hrvatskoj, recentni iskorak istarskih maslinara pred izazovom domaćeg i stranog tržišta, u kojemu je predstavio svoju tvrtku Brist i ukazao na probleme na koje nailaze hrvatski maslinari i proizvođači maslinovog ulja. Puharova tvrtka, u kojoj radi cijela obitelj, od autohtonih sorti maslina na tradicionalan način proizvodi pet vrsta ekstra djevičanskoga ulja. Obrađuje vlastitih 2500 stabala na desetak hektara površine, a u kooperaciji s drugim maslinarima godišnje proizvede sedam tona ulja.

Drugi je izlagao Nevio Šetić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest pri Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji se maslinarstvom počeo baviti kako bi oživio obiteljsku tradiciju, a danas uspješno surađuje s tvrtkom Brist. O maslinama je puno naučio tijekom studija u Italiji, a savjete o uzgoju maslina daje mu brat agronom. Šetićev je maslinik u Balama, na površini od 3 hektara, dok još 4 hektara ima u zakupu.

Večer je završila degustacijom maslinovoga ulja i sira križevačkih sirara.

Na sljubljivanju istarsko-prigorskih delicija uz brojne su goste i studente nazočili i saborski zastupnik Branko Hrg, načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, gradski i županijski pročelnici Mladen Tenodi i Darko Masnec te predstavnici drugih ustanova i udruga.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.