Kako Grad Zagreb Križevcima krade ‘vješticu’ Magdu Logomer Herucinu koju je Marija Terezija 1758. spasila od lomače


Dnevnik “Večernji list” u svojem današnjem broju 19417 objavljuje pod podnaslovom NOVA IDEJA U METROPOLI, s naslovom SPOMENIK POSLJEDNJOJ VJEŠTICI MUČENOJ U ZAGREBU, priču o Križevčanki Magdi Logomer Herucini. Nju je 1758. spasila od lomače carica i kraljica Marija Terezija, na čiji je poziv Magda dovedena u Beč na promatranje nakon što je u Križevcima bila osuđena kao vještica. Večernjak piše da su predsjednik Uprave Jadran filma Vinko Grubišić i povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak pokrenuli inicijativu postavljanja spomenika ženama optuženima i spaljenima kao vještice. Ideju je, kažu, podržao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
Pohvalno, uz primjedbu kako su pokretači namjerno ili slučajno ukrali identitet Magde Logomer Herucine Križevcima, a ideju o spomeniku mojoj malenkosti, križevačkom novinaru koji je o tome objavio stručni rad u časopisu “Kaj” još 1997. godine, pod oznakom UDK 398.47(091) (497.5, primljen 26. 2. 1997.), pod naslovom “Magda Logomer Herucina, posljednja suđena vještica u Hrvatskoj”.

Članak završava sljedećim navodom: “Ovaj napis ujedno je i javni poticaj da se upravo u Križevcima podigne spomenik vješticama u Hrvatskoj, vjerujemo i jedini takav spomenik u Europi na nedužne žene i djevojke, žrtve necivilizacijskih progona”.

Priču o Magdi Logomer Herucini objavila je potom na web stranici krizevci.eu i križevačka udruga P.O.I.N.T., u prilogu o znamenitim ličnostima Križevaca.

Uspomenu na svoju sugrađanku Magdu Logomer Herucinu njeguje križevačko Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa, već 15 godina izdajući posebnu medalju s njenim imenom uz tradicionalnu priredbu Tikvijadu. O Magdi Logomer Herucini kao Križevčanki, ne Zagrepčanki, pisao je i povjesničar umjetnosti dr.sc. Zdenko Balog (ovdje i ovdje).

Nadamo se da će Križevčanke i Križevčani u svakoj mogućoj prilici naglašavati kako je Magda njihova sugrađanka, kao i dati potporu za podizanje spomenika njoj u čast, upravo u Križevcima.

Vezano
3 komentara
  1. Nitro Biber piše:

    I nije ju spalio Bandic nego vrla katolicka Crkva,kao i milijune neduznih ali njima nepo udnih ljudi.
    Vi bi od te vjestice napravili znamenitost koju je unistila jedna druga,Crisiens spika,umirem!!!:)

  2. Željko Hlebec piše:

    Kao rođeni Zagrepčanin i dugogodišnji zadovoljan građanin Križevaca, podržavam ovaj vrijedan napor da se zaštiti povijesna istina a ime Magde Lugomer Herucine iskoristi za kulturnu i turističku promidžbu našega grada. Pročitajte ovo gradski političari i dajte svoj glas i doprinos tome. Ako gospodin Bandić može graditi fontane, možete i vi podiči jedan spomenik……

  3. kaja piše:

    Eto, i Slobodanu Prosperovu Novak, (predspostavljam) potkrala se greška, pa nije na odmet na sve to pravovremeno reagirati.
    Bilo bi mi drago, osim što se u Križevcima, zaista pridaje važnost “znamenitim ljudima”, uostalom imamo i Udrugu koja i to promiče, pa bi mi bilo drago da se zaista podigne i spomenik i Magdi Logomer Herucini. Svima nama na prisjećanje tih mračnih vremena (iz neznanja), a i kao podsjetnik, da se to nikada više ne ponovi.
    Pozdravljam tu inicijativu!

Komentari su zatvoreni.