Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1188

Ovih dana Davor Rostuhar ostvaruje svoj Polarni san (foto R.Matić)
Ovih dana Davor Rostuhar ostvaruje svoj Polarni san (foto R.Matić)

 

U sljedećih nekoliko dana naš putopisac i avanturist Davor Rostuhar doskijat će sam na Južni pol. Tim povodom, nakon predavanja koje je održao u Križevcima 28. rujna prošle godine o pripremama za tu svoju ekspediciju, a koje smo imali prilike čuti u četiri ranije emisije, preslušavamo razgovor koji smo s njim vodili nakon predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su Pecanje naivaca: ekonomija smicalica i prijevare Georgea Akerlofa i Roberta Shillera, Carstvo srebra: epska priča o Džingis kanu Conna Igguldena i Crvena voda Jurice Pavičića.

Vijesti Krugova govore o 25. obljetnici muzeja posvećenog najružnijoj umjetnosti na svijetu, o novoj arhitektonskoj atrakciji u Dubaiju, te o hrvatskim umjetnicima u europskoj mreži medijskih umjetnika. Slijedi najava svečanog otvorenja izložbe Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani koju organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Križevci pola sata nakon ove emisije na 1. katu Arheološkoga muzeja u Zagrebu. U Križevcima je umro i pokopan slikar i pedagog Ivan Nemet, a uskoro će se održati nova Pub inkvizicija, 6. Crosstown Music Festival i kazališna predstava.

Na današnji datum rođeni su Zdenka Sertić, Zvonimir Kulundžić, Dian Fossey, Susan Sontag, Kate Moss, Guo Jie, Ljubomir Kerekeš, Mladen Čutura i André Michelin, U SAD stupila je na snagu prohibicija, Jan Palach zapalio se usred Praga, otvoreno je Svjetsko prvenstvo u rukometu u Hrvatskoj, umrli su Ivan Meštrović, Robert J. Van de Graaff i Josip Andreis.

Davor Rostuhar potpisuje svoje knjige nakon predavanja 28. rujna 2017. u Križevcima (foto R.Matić)

 

U Svemirskom kutku govorimo o nekim ranijim događajima na datum ove emisije, o aktualnim i skorašnjim događajima u astronomiji i astronautici te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti se bave astronomskim satom u Pragu, a emisija završava duhovitom izjavom Artura Toscaninija.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Niccola Piccinnija i Léa Delibesa, glazbu u kojoj dirigira Arturo Toscanini, te pjesme Zdenke Kovačiček, Sade i grupa Duran Duran i Cranberries.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1188 emitira se u utorak, 16. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 20. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.