Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1171

Na tribini Doba evolucijske genomike dr. sc. Martine Bradić, u Križevcima 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)
Na tribini Doba evolucijske genomike dr. sc. Martine Bradić, u Križevcima 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)

Na početku emisije nastavljamo slušati tonsku snimku tribine dr. sc. Martine Bradić sa sveučilišta u New Yorku na temu Doba evolucijske genomike koju je održala 1. rujna u Križevcima, po prvi put u svom rodnom gradu.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici reći će nam zašto nacije propadaju, a predstavljamo i romane Ljudska i neljudska povijest Giorgija Pressburgera te Sova Samuela Bjorka.

U Vijestima Krugova saznajemo da zagrebački tunel Grič postaje izložbeni prostor, da je otvorena izložba fotografija u zagrebačkoj Galeriji Spot, da Abu Dhabi dobiva svoju verziju Louvrea, da će u četvrtak, 14. rujna navečer u prostorima Likovne galerije u Križevcima biti otvorena izložba tradicijskih frizura i oglavlja križevačkog Prigorja,

Uz najavu otvorenja izložbe u Likovnoj galeriji u Križevcima u četvrtak, 14. rujna (foto – iz zbirke Likovne galerije)

Na današnji datum rođeni su Dubravko Dujšin, Irène Joliot-Curie i Stanisław Lem, dogodila se Bjelovarska afera, čovjek je prvi puta pretrčao 200 metara za manje od 20 sekundi, odigrala se bitka na Maratonskom polju, Leó Szilárd je dobio ideju o nuklearnoj lančanoj reakciji, otkrivene su pećinske slike u Lascauxu, umrli su Vasilije Šujski, Juraj Križanić, Anthony Perkins i Tomislav Ladan.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o burnim aktivnostima na Suncu prošlih dana, o posljednjim danima sonde Cassini, o malom američkom Space Shuttleu, o novostima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana…

Zanimljivosti nas i dalje vode u najmanju državu na svijetu, a emisija završava riječima Jesseja Owensa, rođenog na datum emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Jean-Philippea Rameaua, Françoisa Couperina, Gustava Mahlera, Vladimira Spivakova, Hansa Zimmera, Barryja Whitea, grupa Redbone i Dečki z bregov, Paula Simona, Johnnyja Casha…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1171 emitira se u utorak, 12. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 16. kolovoza od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.