Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1166

U emisiji će biti objašnjeno zašto zrake Sunca na fotografiji nisu usporedne jer je Sunce dovoljno daleko od Zemlje da bi tako trebalo biti (foto Miroslav Stručić, s Facebook grupe 'Fotkaj Križevce, Križevčane i klanički kraj'
U emisiji će biti objašnjeno zašto zrake Sunca na fotografiji nisu usporedne iako je Sunce dovoljno daleko od Zemlje da bi tako trebalo biti (foto: Miroslav Stručić, s Facebook grupe “Fotkaj Križevce, Križevčane i kalnički kraj”)

Na početku emisije slušamo posljednji, četvrti nastavak tonske snimke radionice pod nazivom Oš se kladit? na ovogodišnjem Culture Shock Festivalu. Bilo je to 8. travnja, a radionicu je vodio mladi matematičar Mislav Zorko. Tema je uloga i primjena matematike, to jest teorije vjerojatnosti u igrama na sreću, ali i u ulaganjima u obveznice, dionice i fondove. Ovoga puta riječ je o ulaganjima.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su kratke priče o Danskoj koje mogu poslužiti kao dobar vodič da budemo oprezni kada odlazimo iz Hrvatske u potrazi za poslom ili boljim životom, roman Vienna Eve Menasse, te zbirka priča suvremenog južnoafričkog (!) pisca Ivana Vladislavića.

Isti slučaj kao i sa zrakama Sunca, rubovi ceste i crta posred ceste se “razilaze”, “šire” se prema nama, a znamo da su više-manje paralelni (foto R. Matić)

U Vijestima Krugova saznajemo da su umrli Sam Shepard i Jeanne Moreau, da će globalno zatopljenje do kraja stoljeća povisiti prosječnu temperaturu globusa za najmanje 2°C i da je možda otkriven prvi satelit oko nekog planeta izvan Sunčevog sistema. Predstavljamo novi dokumentarni film koji možemo pogledati u Galeriji K2 3. kolovoza navečer, te spominjemo proteklu, 1. Križevačku tehnološku večer i pozivamo na sljedeću.

Na današnji datum rođeni su Klaudije, Jean-Baptiste de Monet Lamarck, Herman Melville i Yves Saint-Laurent, otkriven je kemijski element kisik, Francuska je, kao prva zemlja u svijetu, uvela metrički sistem mjera, održano je prvo izviđačko logorovanje na svijetu, proizveden je prvi Jeep, a umrli su Ivan Kukuljević Sakcinski, Louis Blériot, Mate Relja, Giovanni Santi i Mirko Božić.

Još jedan istovjetan efekt: usporedne tračnice ‘razilaze’ se, kako nam se približavaju (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku odgovorit ćemo na pitanje koje je uz atraktivnu fotografiju Miroslava Stručića na Facebook grupi Fotkaj Križevce, Križevčane i kalnički kraj nedavno postavio jedan posjetitelj: zašto se zrake Sunca koje se probijaju kroz “pukotine” u oblacima razilaze kao da je Sunce odmah iznad oblaka a ustvari je toliko daleko da bi zrake zapravo trebale biti praktički usporedne. Saznat ćemo da je polovica naše galaksije izgrađena od tvari koju je “otela” susjednim galaksijama, da je Elon Musk odustao od leta na Mars, da je Iran lansirao probnu raketu, da su novi astronauti sretno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu, te da se 7. kolovoza spremamo promatrati iz Križevaca “našu” sjenu na površini Mjeseca. Informiramo i o položajima i gibanju prirodnih i umjetnih objekata u Sunčevom sistemu.

Još jedan primjer ‘krepuskularnih zraka’ – neboder je poput snopa paralelnih zraka sa Sunca pa uopće tako ne izgleda (foto R.Matić)

Zanimljivosti otkrivaju koje su dvije osobe rekorderi po trajanju života, s tim da se za jednu zna pouzdano, a za drugu postoje ipak samo nevjerojatna nagađanja. Završavamo jednom mišlju o jednakosti među ljudima.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, te uz novosti na glazbenoj sceni, pa slušamo glazbu Davida Gilmoura, Rya Coodera, te grupa Grateful Dead, Buggles, Dire Straits i The Police.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1166 emitira se u utorak, 1. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 5. kolovoza od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.