Mlada i nadarena kemičarka Mateja Pisačić: Rektorova nagrada pripada i mojoj mentorici koliko i meni

LJETNA TRILOGIJA USPJEŠNIH STUDENTICA Zanimanje i ljubav prema kemiji otkrila je u srednjoj školi tijekom koje je pohađala dodatnu nastavu iz kemije te sudjelovala na natjecanjima pod mentorstvom tadašnje profesorice Gordane Pintarić-Kovač.

U prvoj priči ljetne trilogije mladih i uspješnih križevačkih studentica predstavili smo Kristinu Rakić, dobitnicu Rektorove nagrade i buduću doktoricu veterine.

U središtu naše druge priče nalazi se Mateja Pisačić, studentica druge godine istraživačkog smjera diplomskog studije kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ambiciozna Mateja nedavno je nagrađena Rektorovom nagradom za individualni znanstveni rad nazivom Kinetika dimerizacije 2-nitrozopiridina i njegovih derivata u čvrstom stanju.

– Rad sam izradila na Zavodu za organsku kemiju, Kemijskog odsjeka pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Biljan, izrazito nadarene i vrsne znanstvenice, koja je također iz Križevaca. Izrada rada za Rektorovu nagradu bila je upravo njena ideja, budući da pod njenim mentorstvom izrađujem i diplomski rad te sam vrlo rado prihvatila tu ponudu – otkriva nam mlada studentica PMF-a kako je došlo do križevačke suradnje.

U rad je uložila mnogo vremena i truda, ali više od same nagrade, Mateji je značila upravo podrška i povezanost koju je ostvarila sa svojom mentoricom.

– Moram naglasiti da je uloga Ivane Biljan u izradi rada bila velika. Njen zarazni entuzijazam, pristupačnost, stručnost, susretljivost, podrška i pomoć prilikom izrade eksperimentalnog i pisanog dijela rada, te pružena prilika da učim od nje zaista znače mnogo. Stoga ova Rektorova nagrada pripada njoj koliko i meni – priča nam Mateja.

Zanimanje i ljubav prema kemiji otkrila je u srednjoj školi tijekom koje je pohađala dodatnu nastavu iz kemije te sudjelovala na natjecanjima pod mentorstvom tadašnje profesorice Gordane Pintarić-Kovač.

– Završila sam osnovnu školu Sidonije Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci, a nakon toga sam pohađala prirodoslovno-matematičku gimnaziju Ivana Zakmardija  Dijankovečkoga u Križevcima. Još u osnovnoj školi su me privukli matematički, prirodoslovni i tehnički predmeti te sam redovito išla na natjecanja iz matematike, a u osmom razredu sam sudjelovala i na državnom natjecanju iz Elektrotehnike – nabraja Mateja širok raspon interesa koji su se javljali kod nje od samih početaka obrazovanja.

Od mnoštva fakulteta koji su se nudili kao mogući izbor za njeno daljnje školovanje, studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu bio je logičan i nedvojben izbor.

– Bila sam demonstratorica na kolegiju Molekularno modeliranje, ove godine sam predstavljala Kemijski odsjek na Smotri Sveučilišta i već nekoliko godina aktivno sudjelujem u provedbi Otvorenog dana Kemijskog odsjeka – navodi neke od dodatnih aktivnosti.

Svaki slobodni trenutak provodi s obitelji i prijateljima, opušta se uz čitanje knjiga, a voli gledati serije i filmove.

– U budućnosti se svakako želim nastaviti baviti znanstvenim radom te nastaviti školovanje i znanstveno usavršavanje – otkrila nam je Mateja svoje planove za budućnost.(ePodravina.hr)

Vezano
1 komentar
 1. kaja piše:

  Iskreno sam zahvalna, Redakciji portala-nivinarima, koji nam u ovu našu sumornu svakidašnjicu unose ovako poticajne priiče.
  Lijepje čitati kako mladi predano rade, studiraju i imaju viziju svoga života i budućeg zanimanja.
  Baš sam zadivljena, koliko uspješnih ljudi u ovako “maloj” sredini, na koje bi zaista i SVI mi trebali biti ponosni.
  Našoj Mateji, želim svako dobro i uspjeh u daljnjem studiranju, zaista je i izabrala reprezentativan studij.
  SRETNO!

Komentari su zatvoreni.