Karlheinz Miklin Sekstet 1.7. u Lisinskom – dijelimo 2×2 ulaznice

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog povodom Godine kulture 2017. Hrvatska – Austrija „Zajedno u kulturi“ organizira koncert Karlheinz Miklin Seksteta, koji će se održati u subotu, 1. srpnja 2017. godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu, Jezuitski trg 4, s početkom u 21 sat. Izvode: Karlheinz Miklin, saksofoni, flaute; Gerhard Ornig, truba, krilnica; Daniel Holzleitner, truba; Anil Bilgen, glasovir; Ewald Oberleitner, kontrabas; Karlheinz Miklin jr., bubnjevi. Program „Three generations“ u okviru Večeri na Griču sastavljen je od već ranije objavljenih i izvođenih Miklinovih skladbi, ali u potpuno novom, i za samog Miklina, neobičnom zvukovnom ruhu što ga stvara sekstet sjajnih jazz glazbenika.

Portal Križevci.info u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog dijeli dva puta po dvije ulaznice za čitatelj(ic)e koji najbrže pošalju poruku s osobnim podacima na adresu elektroničke pošte redakcije portala!

“Kada govorimo o najistaknutijim predstavnicima austrijske jazz scene, među prvima nam se nameće ime Karlheinza Miklina. Godine 1946. u Klagenfurtu rođeni saksofonist, u svom se glazbenom stvaralaštvu odlikuje enormnom otvorenošću koja se ostvaruje u ulozi ambicioznog graditelja mostova između različitih formi i žanrova. Proglašen austrijskim umjetnikom godine 1983/84. (Jazz Live Poll), kao malo koji dobropoznati glazbenik svojim bogato obojenim i iznimno raznolikim zvukovnim govorom spaja jazz standarde s latino-elementima i izlete u avangardu. Ne čudi stoga što je ovaj rođeni Korušac najomiljeniji u svome cehu.” (MICA – Music Information Centre Austria)

Austrijski saksofonist i skladatelj, Karlheinz Miklin, čitav je svoj umjetnički vijek radio s više-manje malim jazz instrumentalnim sastavima, među kojima se ističe njegov Trio koji iduće godine navršava 40 godina djelovanja. Već 1979. Trio je prvi put nastupio u Zagrebu! Umjetničkom djelovanju s Triom može se pripisati zasluga što je jazz-časopis „JAZZthing“ Karlheinza Miklina proglasio „europskom jazz legendom“. Njegovo muziciranje odlikuje prije svega intuitivna uravnoteženost između neposrednog umjetničkog pristupa i jasnog izričaja; iskusan je instrumentalist (saksofon, basklarinet, alt-flauta), i nepretenciozan skladatelj. Uz njega je, od samih početaka, i kontrabasist Ewald Oberleitner. Stilskom širinom koja seže od Dixielanda do slobodnog jazza kroz desetljeća otvara put uspješnim glazbenim suradnjama s najvećim imenima svjetske jazz scene.

Karlheinz Miklin jr., od 2003. godine, sjedi za bubnjevima Trija, dok je „drugom nogom“ u indie rock skupini „The Base“, također triju koji iza sebe ima čitav niz uspješnih diskografskih uradaka. Ovoj temeljnoj postavi uvijek iznova pridružuju se vrsni gosti umjetnici kao što su Art Farmer, Albert Mangelsdorff, Mark Murphy, Enrico Rava i dr. Ovom prilikom uz Trio će, u formaciji seksteta, nastupiti vrsni mladi glazbenici, važni protagonisti bogate austrijske jazz scene, s vlastitim bendovima koji nose njihova imena, a koji su čak dvije generacije mlađi od utemeljitelja Trija.

Među njma su Gerhard Ornig, koji je na novom CD-u Big Banda „Next Page“ (Karlheinz Miklin & Jazzorchester Steiermark, Sigi Feigl),uz Miklina, glavni solist i tumač Miklinovih skladbi, u aranžmanu velikog Michaela Abenea – dvostrukog Grammy dobitnika. Tu su i Daniel Holzleitner, koji se kao član i solist istog Big Banda izvrsno prilagodio Miklinovu glazbenom izričaju, te Anil Bilgen, koji je već više puta uspješno nastupao u formaciji Kvarteta Karlheinza Miklina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.