Nezaposlenost lani u županiji porasla 24,2%

KRIŽEVCI – Nakon tri godine uzastopnog pada broja nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji, 2009-ta je kao i u drugim dijelovima države preokrenula taj trend i opća gospodarska kriza značajno je podebljala evidencije nezaposlenih u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje u Križevcima. O tome zorno govori podatak da je prošla godina okončana s popisom prijavljenih dugačkim 7079 imena, što je za 1381 osobu više u odnosu na godinu prije, pa izračun pokazuje da je nezaposlenost porasla za ogromnih 24,2%, ili 3% više od prosjeka u državi.
– Možemo govoriti da je najveći rast nezaposlenosti u Ispostavi Križevci, od značajnih 55,2%, zatim slijedi Koprivnica s 21,4%, te Đurđevac s 11,8%, navela je stanje po ispostavama u našoj županiji pročelnica Područne službe Jadranka Čapalija.

Križevačko se područje tako s manje od tisuću nezaposlenih na kraju 2008-me sada polako približava brojci od njih gotovo 1500, a pročelnica Čapalija kaže da je među novoprijavljenima veliki broj tekstilnih radnica Zelinke, bivših zaposlenika ciglane tvrtke Radnik, građevinaca kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme, ali i mnogo je onih koji su bili zaposleni van područja te Ispostave. I na razini županije najviše je novopridošlih u popise Zavoda iz djelatnosti građevine, prerađivačke industrije i trgovine. A godišnji pregled statistika Zavoda ponovno je istaknuo jednu lošu posebnost Podravine i Prigorja.
– I dalje bilježimo visok udio u evidentiranoj nezaposlenosti osoba bez zanimanja odnosno obrazovanja, dakle bez škole i sa nezavršenom osnovnom školom. Na nivou RH evidentirano je 6,3% takvih nezaposlenih, a na nivou naše Područne službe 13,4%, navela je pročelnica J. Čapalija.

Rekordnom broju ljudi bez posla, među kojima je dvostruko više od državnog prosjeka onih s nikakvim ili tek osnovnim obrazovanjem, a u porastu je i broj visokoobrazovanih bez posla, treba pridodati manje potreba za radnicima iskazanih od poslodavaca, te manje brisanja iz popisa Zavoda zbog dobivanja radnih mjesta.

Vezano

Komentari su zatvoreni.