Tamara Perc: ‘Želimo služiti Bogu cijelim svojim bićem, od jutra do mraka’

RAZGOVOR S TAMAROM PERC, VODITELJICOM ZBORA SKAC Profesorica klasične gitare u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima te na Glazbenom učilištu „Elly Bašić” u Zagrebu, članica gitarističkog kvarteta „Laurum”, skladateljica, pjevačica, voditeljica zbora… Sve je to naša sugovornica Tamara Perc, koju smo uspjeli „uhvatiti” na sat vremena prije odlaska na posao u školu. Razgovarali smo najviše o njezinu radu sa zborom SKAC, o budućim planovima, posebno o novom CD-u koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Book.hr: Hvaljen Isus i Marija! Drago nam je razgovarati s osobom koja raspolaže mnogim talentima i stavlja ih u Gospodinovu službu, pomaže bližnjima i sebi. Kako stigneš na sve te strane?

Tamara: Uvijeke hvaljen! Uz dobru organizaciju i ljubav prema onome što činiš, sve se stigne, iako mi ponekad nedostaje 25. sat u danu.

Book.hr: Možeš li nam reći kako si došla do mjesta voditelja zbora SKAC, na čiji poziv i imaš li već otprije iskustva s vođenjem zborova?

Tamara: Još kao klinka sudjelovala sam u zborskim aktivnostima, pri kraju osnovne škole počela sam u zboru svirati gitaru, i ta je ljubav ostala do danas. Nakon što sam završila fakultet, vratila sam se u Križevce, i župnik me, u novoosnovanu župu, pozvao da vodim zbor „Crisinus”. Prihvatila sam, i to sam radila punih deset godina. S njima sam snimila CD „Novi dan”, njihov i svoj prvi nosač zvuka s autorskim pjesmama, kako mojim, tako i drugih križevačkih autora. Stalo nam je bilo da te pjesme dođu do publike, da ih nekako ovjekovječimo. Zbor SKAC sam počela voditi nedugo nakon što sam se preselila u Zagreb, na poziv patera Ivana Ike Mandurića.

Book.hr: Kada si se preselila u Zagreb; kako je do toga došlo?

Tamara: Bilo je to 2014. a na taj su me korak potaknule promjene u privatnom životu, neki moji unutarnji poticaji, te čežnja za duhovnom i profesionalnom izgradnjom, iako još uvijek radim ovdje u Križevcima, kao profesorica gitare u Glazbenoj školi Alberta Štrige. Nakon što sam se preselila, još sam kratko vodila zbor „Crisinus”, no molila sam Gospodina da mi pokaže ako trebam i to promijeniti te, s obzirom na to da živim u Zagrebu, početi služiti u nekoj od zagrebačkih župa.

Tada mi je jedna prijateljica s kojom sam godinama u dobrim odnosima, a tada je radila u SKAC-u, rekla da zbor SKAC traži voditelja. Ubrzo nakon toga, kao što sam već spomenula, nazvao me pater Mandurić i pitao jesam li za suradnju. Bilo je to u proljeće 2014. Tog sam ljeta u jednom od termina koje je organizirao SKAC posjetila poplavom pogođenu Gunju. U druženju s tim divnim mladim ljudima osjetila sam da je moje poslanje u SKAC-u, i od jeseni te godine počela sam voditi zbor.

Book.hr: Vidimo da dosta nastupate, stalno nešto radite?

Tamara: Da, odmah je krenulo intenzivno. Imamo dvije probe tjedno. Pjevamo na misi petkom (to je misa s klanjanjem za mlade u 20:30) te na nedjeljnoj župnoj sv. misi. Pjevali smo na susretu s papom Franjom u Sarajevu (6. lipnja 2015.). Krajem srpnja prošle godine bili smo u Krakovu, na Svjetskom susretu mladih sa Svetim Ocem, u sklopu kojega smo na jednom od krakovskih trgova održali koncert. Za to smo se intenzivno pripremali i pripreme su trajale dosta dugo. Procedura oko odlaska i ugovaranja koncerta trajala je nekoliko mjeseci, tražili su mnogo detalja, sve je moralo biti usklađeno.

Book.hr: Što trenutno radite, ima li nešto za što se pripremate?

Tamara: Ove godine snimamo CD; to je velik projekt. Već smo dugo razgovarali o tome da bi to bilo dobro učiniti, a i mnogi su nas pitali kada ćemo ga snimiti. I evo, snimanje je pri kraju.

Na CD-u će se nalaziti dvanaest autorskih pjesama. Tekstove i glazbu radili smo i mi, zboraši, no na njemu će biti i drugih autora. Zbor je i prije mene snimio dva nosača zvuka i taj posao im nije stran tako da smo sa zadovoljstvom prionuli poslu. Snimanje se odvija u studiju „Nova Eva” na Jarunu, kod snimatelja i producenta Grgura Sesara. Imamo i nekoliko gostiju: violončelo je odsvirao Emanuel Pavon; Katarina Kutnar violinu; Romana Orešnik bas gitaru; Grgur je snimio neke dionice na klavijaturama; pater Ike recitira u jednoj pjesmi… A bit će i još iznenađenja [Symbol]. Nadamo se da će CD biti objavljen do blagdana Srca Isusova. Izdat ćemo ga u nakladi od 1000 primjeraka.

Također ovoga ljeta pripremamo slavljenički hodokamp za mlade, koji će ići od Krivog puta do Udbine, zajedno sa hodočasnicima Marijanskog zavjeta za domovinu. Na hodokampu će sudjelovati nekoliko zborova, a zadnju večer u Udbini pripremamo i koncert pa ovim putem pozivamo sve mlade i one koji se tako osjećaju da nam se pridruže na kampu, bilo, hodom, bilo molitvom, bilo pjesmom!

Od jeseni planiramo potpuno novi projekt, ali o tome drugom prilikom.

Book.hr: Kako će CD biti naslovljen?

Tamara: „Tebi se posvećujem”. Tako se zove i pjesma koju je napisala moja prijateljica Anita Vidović i nekako je svima zazvučalo kao dobar naslov. I samim prvim stihom „S Tobom dan počinje…”, a i naslovom pjesme (koji se pjeva u refrenu) izrečeno je zapravo sve o tome kako želimo služiti Bogu cijelim svojim bićem, od jutra do mraka. Na albumu su pjesme koje se mogu slušati/izvoditi i u došašću i u korizmi, na klanjanjima a nadamo se nekoliko njih i na misnim slavljima.

Book.hr: Imate li u planu gdje nastupati uživo; gdje vas se može čuti osim u župi u Zagrebu?

Tamara: Nedavno smo počeli pjevati na duhovnim obnovama s paterom Ikom, gostujemo po župama, pjevamo za potrebe SKAC-a… Ukratko, sve događaje i novosti najavljujemo na svojoj stranici na Facebooku (SKAC zbor) te na mrežnoj stranici (www.skac.hr). Ondje se mogu pratiti naši nastupi, i sve informacije o zboru.

Book.hr: Vidimo na tvom profilu na Facebooku fotke Zbora s raznih strana, na nekima si i s bendom, koji djeluje u sklopu Zbora. Koja je trenutna postava?

Tamara: Zbor broji oko 25 aktivnih članova, a u bendu su ove sezone: klavijature, gitara i oboa. Ponekad imamo i violinu i cajun, no uvijek smo otvoreni za nove pjevače, svirače. Audicije obično održavamo na početku akademske godine.

Book.hr: Hvala na ugodnom razgovoru. Želimo vam još puno uspjeha u daljnjem radu na svim područjima!

Tamara: Hvala vama što ste nas prepoznali, na pozivu i otvorenosti. Preporučamo se u molitve.(Book.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.