Mario Rajn vodi nakon prvog kruga za gradonačelnika Križevaca, njegova lista osvojila većinu u Gradskom vijeću

Mario Rajn, kandidat grupe birača, bio je bolji od Branka Hrga u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Križevaca! Rajn je, prema rezultatima koje je Gradsko izborno povjerenstvo prikupilo sa svih biračkih mjesta na području grada, osvojio 40,12 posto glasova, nadvisivši Hrga, dugovječnoga gradonačelnika, predstavnika koalicije HDS, HDZ, HSLS, Mreža, koji je dobio 36,65 posto.

Oni će dvojica u drugom krugu u nedjelju 4. lipnja voditi odlučujući “boj” za prvoga čovjeka grada, dok je izborna utakmica završila za Ivana Majdaka, kandidata koalicije SDP-HSS BR-HNS-HSU-Laburisti, koji je prikupio 17,58 posto, te Ivanu Šatrak, koju je kandidirao HSS, a koja je dobila 3,89 posto.

Rajnov veliki uspjeh u konkurenciji za gradonačelnika okrunjen je i pobjedom u izboru za Gradsko vijeće, gdje njegova kandidacijska lista grupe birača ima relativnu većinu, tj. 8 mandata proizašlih iz 32,59 posto glasova s birališta. Lista HDZ-a (nositelj Mato Devčić) dobila je 19,84 posto glasova i osigurala si 4 mjesta, kao i lista koalicije SDP-HSS BR-HNS-HSU-Laburisti s osvojenih 19,62 posto glasova, a čiji je nositelj Ivan Majdak. U Gradskom vijeću će koalicija HDS-HSLS nositelja Branka Hrga, dosad s većinom (koja je bila HSS-ova), imati 3 vijećnika (14,86 posto) a HSS, nositelja Marijana Vukovića s osvojenih 6,59 posto i Mreža koju je nosio Hrvoje Gužvinec (6,47 posto glasova) imat će po 1 predstavnika u Gradskom vijeću Križevaca.

U prvim dojmovima nakon objave rezultata Rajn je zahvalio biračima “i na selu i u gradu” i poručio da je cilj, koji je njegov tim zacrtao prije godinu dana, sad uvelike ostvaren.
“Čestitam svima i pozivam sve glasače da se i u drugom krugu odazovu u još većem broju. Zadovoljan sam i rezultatom za Gradsko vijeće, mi smo svi tu da služimo građanima, i zato čestitam i Hrgu na ulasku u drugi krug, a zahvaljujem i svim prijateljima, volonterima, glasačima. Ovo nisam doživio kao borbu za život i smrt, već iznimno sam zahvalan svima i ponosan. Mi smo u koaliciji s građanima jer zastupamo grupu birača”, smireno je rekao Rajn, ne djelujući opijen ishodom, ali priznavši da intimno priželjkuje u drugom krugu 60% odaziva birača.

Branko Hrg, aktualni gradonačelnik, reći će, pak, nakon čestitki Rajnu što je dobio prvi krug, da ga je rezultat iznenadio, dodajući da će i u Gradskom vijeću biti vrlo zanimljivo.
“Bilo nam je jasno da će Mario povući dobar dio biračkog tijela SDP-a, to je bilo očekvano, dva kandidata su se profilirala, meni je ovo druga takva utakmica da sam u drugom krugu (prvi put 2009.), ali je drugačije nego prije, Rajn ulazi s prednošću. I vijeće će imati puno stranaka, trebat će i puno više koordinacije”, rekao je Hrg i istaknuo da je “možda prekasno startao i preopušteno ušao u priču”.

Za dva tjedna Križevčani su u prilici svojim glasovima odabrati ili novoga čovjeka koji će voditi grad, ili se prikloniti starome, koji njime upravlja već 16 godina. Rajn, doznajemo, može računati na podršku gubitnika prvog kruga, Ivana Majdaka i Ivane Šatrak, koji su mu, doznajemo, kazali da će svoje birače javno pozvati da svoj glas daju ovom novom pojedincu u križevačkoj politici, koji je uspio svojim pristupom i nastupom, da parafraziramo njegov slogan, “probuditi grad”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.