Nagrade osnovcima ‘Orehovca’ na 2. Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

Jednu prvu i dvije druge nagrade osvojili su učenici OŠ Sveti Petar Orehovec na 2. Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva održanom jučer i prekjučer u dvorani “Gorgona” Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Prvom nagradom u kategoriji Mladi autori nagrađena je skladba „U ponoć na zvoniku“, za koju je glazbu napisao učenik Klaudije Mažar. Druge nagrade u istoj kategoriji osvojile su skladbe „Pjesma o školi“ i „Course of Magic“. Za prvu skladbu glazbu i tekst napisala je osmašica Mihaela Miklečić, a glazbu za drugu Jasmina Funtak. Svim učenicima mentorica je učiteljica glazbene kulture Ivana Šiković.

Učenici su na Festivalu nastupili u sljedećem sastavu: Antonela Štimac (vokal), Antonija Poljak (klavir), Karla Fagnjen (vokal), Ivona Paček (bisernica), Klaudije Mažar (bisernica), Antun Bračun (brač), Ana-Marija Nemčić(gitara), Helena Kralj (gitara), Dorotea Franjčević (harmonika), Jasmina Funtak(flauta).

Prema riječima Sandre Frančišković, ravnateljice Festivala, Festival okuplja učenike osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se ističu svojim talentima u izvannastavnim glazbenim aktivnostima. Njegova je svrha poticanje dječjega glazbenog stvaralaštva u najširem smislu, od pjevanja i sviranja do skladanja i glazbenog scenskog izražavanja. Ideja pokretača Festivala bila je okupiti djecu i učitelje, glazbene kreativace i omogućiti im što bolje produkcijske uvjete, a nastala je osluškivanjem potreba djece i učitelja glazbene kulture. Festival je pokrenula udruga Opus iz Dugog Sela, a prvi put održan 2015. godine u OŠ “Ivan Benković” u Dugom selu. Tada se samo u jednoj kategoriji okupilo 150 djece iz dvanaest škola iz cijele Hrvatske.

Nakon iznimnog uspjeha i velikog odjeka, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva širi se i raste obogaćen novim kategorijama. Na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, uz kategoriju Mladi autori, uvedene su i kategorijeMjuzikli i Školska mjuza, koja obuhvaća obrade skladbi svih žanrova u izvedbi različitih glazbenih ansambla. Sudionici  kategorijeMjuzikli svoje su mjuzikle izveli prvog dana festivala, u petak 12. svibnja

Na Festivalu su se predstavili učenici iz čak 23 škole, a nastupilo je oko 600 učenika. O nagradama je odlučivao stručni žiri kojem su se kao posebni gosti pridružili Goran Karan i Ante Cash. Prema riječima učenika, Festival je bio odlično organiziran, a istaknuli su i da su  stekli  nova glazbena iskustva i sklopili nova prijateljstva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.