U ponedjeljak u Lisinskom TEDxZagreb 2017: BUILD.FUTURE.NOW.

TEDxZagreb BUILD.FUTURE.NOW. je jednodnevni, samostalno organiziran TEDx događaj koji će se održati u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Dvadeset govornika na ovom najvećem TEDx događaju u Hrvatskoj i regiji zajedno će s publikom stvoriti pozitivno okruženje i inspirativno okrenuti pogled prema naprijed, prema budućnosti.

– U šali, željeli smo pokazati kako nije važno promišljati o ’41., ’71. ili ’91. u sadašnjem trenutku i nevezano za budućnost, već treba početi „graditi budućnost sada, odmah“. Treba promisliti o 2051. kao godini u kojoj će neki među nama biti lideri toga vremena i kako im osigurati plodno tlo za razvoj novih generacija koje dolaze, ističu organizatori uz poziv publici da nabave svoju ulaznicu na vrijeme i po povoljnijoj, inspirativnoj cijeni te pokrenu svoju budućnost sada.

Na TEDxZagreb BUILD.FUTURE.NOW. govorit će: Alen Žunić (arhitekt iz Zagreba), Ivan Decker (inženjer iz Zagreba), Ivan Mrvoš (inovator iz Solina), Marina Orsag (stand up umjetnica iz Zagreba), Marko Matijević (novinar iz Zagreba), Mate Janković (kuhar iz Zagreba), Sonia Živković (edukatorica iz Argentine), Vladimir Vulić (profesor iz Podgorice).

Govornici na TEDxZagreb BUILD.FUTURE.NOW. još su: Adrian Barić (profesor na FER-u), Crostel Carrisi (TV voditeljica), Matija Cetinić-Frankos (samostalni poljoprivrednik), Dejan Nemčić (profesor geografije), Matija Žulj (startup poduzetnik), Helena Bulaja Madunić (multimedijska autorica), Ranko Skansi (umjetnik svjetla), Ivan Đikić (znanstvenik), Stevica Kuharski (startup poduzetnik), Sven Maričić (znanstvenik i inovator), Ivan Stamenković (TED entuzijast) i Veljko Kukulj (inovator u edukacijama).

TEDxZagreb će uz inspirativne govore u Lisinskom ponuditi i sjajan zabavni program kakav se rijetko viđa na TEDx događajima. Publika će zasigurno uživati u posebno kreiranom gastro doživljaju te nerijetko nezaboravnom networkingu punom pozitivne energije.

– Na kraju, želja nam je stvoriti događaj koji će se isčekivati jednom godišnje kao mjesto dobrih, pozitivnih poruka i vrijednosti naše zajednice koje su vrijedne širenja. Nastojimo da ideje vladaju ispred ideologija, politike i marketinga kako bi stvorile bolju zajednicu. Pozivamo vas da nam se pridružite na najinspirativnijem događaju u Lisinskom, poručuju organizatori ovog događaja koji se organizira po licenci TED-a.

Više o TEDxZagreb

TEDxZagreb danas djeluje kao nezavisan lokalni tim kojega čini 20-tak članova raznih struka, specijalnosti i interesa. Od 2011.-2015. tim djeluje pod licencom TEDxMaksimir u sklopu koje uspješno realizira 15 TEDx događaja. Početkom 2016. TED odlučuje nagraditi ovaj tim povratkom licence TEDxZagreb što se pokaže kao izniman uspjeh. Podršku radu obnovljenog tima pod novim/starim imenom daju mnogi sponzori i pojedinci iz javnog života grada. Od jeseni 2016. tim djeluje na stalnoj adresi u HUB385 Centru inovacija i tehnologija s kojim sklapa partnerski odnos.

Sastav tima čine profesionalci s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji događaja, produkciji, komunikaciji, hospitalityu, videu i fotografiji, audio-vizualnim elementima te fundraisingu. Posebno mjesto i priliku u timu imaju mladi koji se svojim entuzijazmom i znanjem dokazuju te uče novim vještinama uz pomoć mentora ili tvrtki partnera koje osiguravaju edukaciju na specifičnim stručnim područjima. Razvojno nadalje tim želi postići poluprofesionalni okvir djelovanja koji će tijekom godine pripremati i realizirati više vlastitih TEDx događaja, biti potpora novim ili manjim TEDx timovima u Hrvatskoj te stvarati aktivnu TED okolinu u svojoj zajednici (otvaranje TEDEd klubova).

Stvaranje pozitivnog okruženja kakvom TED stremi godinama dovelo je do masovnog odaziva publike širom svijeta koja danas prati i biva inspirirana govorima velikih i malih ljudi. Otvaranje granica mašti, ali bez politike, religije ili pseudoznanosti te bez marketinškog, profesionalno govorničkog ili coaching naukovanja ideje postaju centralna i osnovna misija TED-a. Upravo kako glasi slogan: IDEJE VRIJEDNE ŠIRENJA. Iako publiku na TED događajima smatraju ‘elitnom’, ona sama kroz lokalne TEDx događaje potvrđuje da to i nije tako.

Na događajima se okuplja publika svih godišta, obrazovnih profila, a nerijetko i regionalno zainteresirani pojedinci koji svojim redovnim odlaskom na TEDx događaje stvaraju novu vrijednost u svojem osobnom razvoju. Nije rijetkost sresti javno poznate osobe, (pre)zaposlene managere, ali i sposobne, inspirirane i kreativne pojedince koji svojim spontanim karakterom stvaraju sasvim novu dimenziju i kvalitetu umrežavanja.

TEDx u Hrvatskoj

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je u ožujku u novom Muzeju suvremene umjetnosti održan prvi TEDxZagreb događaj. Nedugo zatim tim se gasi, ali ga 2016. godine ponovo ‘pale’ entuzijasti TEDxMaksimir tima. On je do danas najuspješniji tim s najvećim brojem organiziranih događaja. Osim našeg TEDxZagreba djeluje i TEDxUniversityofZagreb, a u Hrvatskoj su bili ili jesu aktivni timovi u Karlovcu, Varaždinu, Lubeni, Koprivnici, Svetom Ivanu Zelini, Popovači, Slavonskom Brodu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Opatiji, Puli i odnedavno u Križevcima. Kako sve ovisi o entuzijazmu, sponzorima, doprinosu publike, nema pravila koliko će događaja tim organizirati, hoće li ga netko nastaviti kada se aktualni kurator odluči promijeniti interese. Zato TED kontinuirano stoji na raspolaganju svojim savjetima, a nerijetko organizira i regionalne radionice na kojima TED entuzijasti uče kako što bolje pripremiti i realizirati TEDx događaje.

Što je TED?

Još 1984. godine TED (Technology Entertainment Design) pokrenut je kao inicijativa promocije dobrih ideja. Tijekom godina prerasta u veliku godišnju konferenciju u kalifornijskom Montereyu na kojoj poznati i nepoznati pojedinci inspirativnim govorima nastoje potaknuti pozitivne promjene. Početkom novog milenija upravljanje preuzima novi kurator, Chris Anderson, tada poznati izdavač knjiga i časopisa. Izlaskom na internet 2006. godine TED postaje globalno praćen te brojke pregledanih video govora brzo rastu. Na posljednjoj TED konferenciji 2017. u kanadskom Vancouveru govorili su Serena Williams, Garry Kasparov, Elon Musk, Shah Kahr Khan i Sveti otac papa Franjo. Danas je TED dio američke neprofitne organizacije Sapling Foundation koja brine o događajima, konferencijama, multimedijalnim platformama te projektima kojima se uloga pojedinca kroz govor nastoji podići na razinu utjecaja. Baš kao što glasi slogan TED-a – Ideje Vrijedne Širenja (Ideas Worth Spreading).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.