Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1154

Astrofotograf Saša Nuić na tribini Culture Shock Festivala 13. travnja 'prebraja' zvijezde koje je sam snimio (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova slama, Daruvar)
Astrofotograf Saša Nuić na tribini Culture Shock Festivala 13. travnja “prebraja” zvijezde koje je sam snimio (foto Dunja Županić, Astronomsko društvo Kumova slama, Daruvar)

Tema emisije je Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom, a temelji se na tonskoj snimci predavanja astrofotografa Saše Nuića iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji nas je upoznao sa svojim postignućima u proučavanju svemira preko fotografiranja neba, na tribini 13. travnja u Klubu kulture u Križevcima u okviru Culture Shock Festivala. U ovoj emisiji slušamo treći nastavak.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga o starim cestama preko Velebita, kriminalistički roman Na pogrešnom tragu švedskog pisca Henninga Mankella i Knjiga godine Afonsa Cruza.

Vijesti Krugova govore o europskom priznanju Kulturi promjene zagrebačkoga Studentskog centra, o vrijednoj slici zaboravljenoj u taksiju, a saznat ćemo i da žene čitaju više od muškaraca. Najavljujemo i programe s područja kulture i znanosti koji će biti održani u sljedećih tjedan i više dana u Križevcima. Na današnji datum rođeni su Ferdinand Monoyer, Roger Hargreaves, Adam Opel, Howard Carter i John Brown, Kolumbo je krenuo na svoje posljednje putovanje u Ameriku, Buffalo Bill počeo je svoje predstavljanje Divljeg zapada po Europi, admiral Richard Byrd preletio je Sjeverni pol, pale su Senjske žrtve, odobrena je prva kontracepcijska pilula na svijetu, ubijen je Aldo Moro, a 9. svibnja je ni Dan Europe i slučajno datum kad je preminuo Friedrich Schiller. Umrli su još i Joseph Louis Gay-Lussac, Albert Abraham Michelson i Tenzing Norgay.

U Svemirskom kutku govorimo o trenutnom položaju i aktivnostima sonde New Horizons koja je daleko iza Plutonove orbite, te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti obrađuju neke činjenice iz prirode, a emisiju završavamo izjavom Stanisława Jerzyja Leca o čemu nas uči “učiteljica života”.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Billyja Joela, Parnog valjka, Joea Bonamasse, Depeche Mode

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1154 emitira se u utorak, 9. svibnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 13. svibnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.