Večer Shakespeareovih monologa: Josipov novi nastup u rodnom gradu

U organizaciji udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. u Klubu kulture odigrana je u petak 31. ožujka predstava Večer Shakespeareovih monologa, u kojoj je mladi Križevčanin s londonskom adresom Josip Martinčić izveo najpoznatije monologe iz drama Williama Shakespearea. Moglo bi se reći da je ova predstava „točka na i” prošlogodišnjeg obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea u našemu gradu.

Svojom izvrsnom dikcijom bogatog, slikovitog i sugestivnog Shakespeareova renesansnog jezika Josip nas je proveo kroz Bardov opsežni opus, od povjesnica (Henrik Peti, Rikard Treći), preko tragedija (Hamlet, Macbeth, Othello, Kralj Lear, Julije Cezar, Antonije i Kleopatra, Koriolan), komedija (Uzaludni ljubavni trud, Romeo i Julije, Na Tri kralja) i soneta (18. i 130.) do jednog od posljednjih Shakespeareovih djela, romance Cymbeline.

Predstava, podijeljena u trodjelnu strukturu: Kraljevi, Zlikovci i Ljubavnici, ujedno je i edukativnoga karaktera jer nas u svaki monolog Josip uvodi svojim promišljanjima o temama kojima se Shakespeare u pojedinome djelu bavi. Tako nas u kraljevima suočava s problemima osvete, samoubojstva, kukavičluka, želje za moći i vlašću kojoj ni ubojstva nisu strana. Zlikovci pak otvaraju pitanja zla u čovjeku, korupcije, krivnje, sudbine, zasluge, strahovlade.

Iako se na prvi pogled čini da posljednji dio predstave donosi lakšu temu – ljubav, Shakespeareova je ljubav često zabranjena, podrazumijeva i ljubomoru, prijevaru, razočaranje, te se na taj način približava prvim dvjema temama u kojima se propituje vječna binarnost ljudskoga svijeta: dobro – zlo, ljubav – mržnja, život – smrt.

Josip je student druge godine engleske književnosti i drame i kazališnih studija na fakultetu Royal Holloway, University of London. Trenutno se specijalizira u području renesansne drame i kazališta, ali područja koja istražuje uključuju i utjecaj staroengleske književnosti na djela J. R. R. Tolkiena, plesno kazalište te razlike između tehnike glume u kazalištu i glume pred kamerom. Nakon nebrojenih predstava u kojima je bio uključen, kao glumac ili kao redatelj, ovu mu je druga predstava koju je odigrao pred križevačkom publikom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.