Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1144

Predavanje su odslušali svi učenici sedmih i osmih razreda (foto R.Matić)
Učitelj Jerko Barišić drži predavanje o Ruđeru Boškoviću u knjižnici osnovne škole u Sv. Ivanu Žabnu 13. veljače povodom 230. obljetnice Boškovićeve smrti (foto R.Matić)

Dana 13. veljače navršeno je 230 godina od smrti Ruđera Boškovića kojim je povodom toga dana u Poštanskom uredu u Svetom Ivanu Žabnu predstavljen prigodni poštanski žig i serija od četiri prigodne omotnice posvećene ovoj godišnjici. Poštanski žig i omotnice dizajnirao je prof. Zoran Cvetković, voditelj Filatelističke grupe u Osnovnoj školi “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno koja je i inicirala ovaj projekt. Nakon svečanosti u pošti, u osnovnoj je školi održan sat učenicima sedmih i osmih razreda posvećen Ruđeru Boškoviću, u kojem je nakon uvodne riječi ravnatelja škole Tomislava Hanžekovića, predavanje i prezentaciju održao učitelj u mirovini Jerko Barišić. U Temi Krugova na početku emisije slušamo skraćenu snimku toga predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su knjiga o povijesnim, sociološkim i antropološkim korijenima mode, jedan norveški roman te roman o životu u Luandi nakon portugalske revolucije 1974. i proglašenja angolske neovisnosti.

Predavanje o Ruđeru Boškoviću su odslušali svi učenici sedmih i osmih razreda (foto R.Matić).

Vijesti Krugova govore o novom uratku uličnog umjetnika Lonca, o izložbi otvorenoj prošlog tjedna u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, te o festivalu Organ Vida. Od lokalnih događaja najavljujemo početak 13. Culture Shocka.

Na današnji datum rođeni su Konstantin I. Veliki, Linus Pauling, američki kemičar i pacifist, Vincente Minelli, René Antoine Ferchault de Réaumur, Frank Gehry… Watson i Crick najavili su otkriće strukture DNK, umrli su Alphonse de Lamartine, Ante Starčević i Charles Nicolle…

Prezentacija o Ruđeru Boškoviću u knjižnici osnovne škole u Sv. Ivanu Žabnu (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 28. veljače, govorimo o pomrčinama Sunca ove godine (prije dva dana bila je prstenasta pomrčina Sunca), o otkriću planetarnog sustava oko male zvijezde i sedam planeta na maloj udaljenosti od nje, o sondi Juno, o otkriću najsjajnijeg pulsara, te o položajima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu.

Poštanske omotnice i žig posvećeni Ruđeru Boškoviću (foto R.Matić)

Zanimljivosti obrađuju neke činjenice iz prirode, a emisiju završavamo mislima Michela de Montaignea.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Andreu Bocellija, Nicka Cavea, Azru, Silente, It’s A Beautiful Day, Borodina…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1144 emitira se u utorak, 28. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 4. ožujka od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.