Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1141

Korado Korlević predaje učiteljima iz Sv. Petra Orehovca na zvjezdarnici u Višnjanu 7. listopada 2016. (foto R. Matić)
Korado Korlević predaje učiteljima iz Sv. Petra Orehovca na zvjezdarnici u Višnjanu 7. listopada 2016. (foto R. Matić)

Dana 5. veljače navršilo se šest godina od pada križevačkog meteorita, koji je pronađen 15 dana kasnije. U Temi Krugova zato se ponovno vraćamo “našem” meteoritu, ovaj put kroz predavanje koje je voditelj zvjezdarnice u Višnjanu i tamošnjeg Znanstveno-edukacijskog centra, te Hrvatske meteorske mreže Korado Korlević održao 7. listopada prošle godine učiteljima Osnovne škole Sv. Petar Orehovec koji su povodom Svjetskog dana učitelja bili na stručnoj ekskurziji u Istri pa su tom prilikom posjetili i tu značajnu višnjansku instituciju poznatu širom svijeta.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su filozofska knjiga o Europi, knjiga Slavenke Drakulić o Milevi Einstein (Marić), to jest supruzi Alberta Einsteina, te jedan roman Orhana Kemala. Pozivamo slušatelje na predavanje s područja psihologije u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice sljedećega ponedjeljka.

Vijesti Krugova govore o djelima Gustava Klimta u Zagrebu, o donaciji koju je dobio Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, o natječaju HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, o velikom koncertu Tamburaškog orkestra HRT u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Đuro Hidža, Charles Dickens, Dušan Vukotić, Thomas Andrews, Alfred Adler, Sinclair Lewis, Oskar Danon i Mladen Veža. Žene su dobile pravo glasa u Švicarskoj, potpisan je Ugovor o Europskoj uniji, izumljena je igra monopoly, održana je premijera animiranog filma Pinocchio Walta Disneya, objavljeno je otkriće više novih vrsta životinja i biljaka u Zapadnoj Novoj Gvineji… Umrli su Henry E. Steinway, Velimir Deželić, Flaminio Bertoni i Krsto Papić.

Učitelji osnovne škole iz Sv. Petra Orehovca dolaze na zvjezdarnicu u Tičanu 7. listopada 2016. (foto R. Matić)

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje u astronomiji i astronautici na datum 7. veljače, saznajemo kamo je stigla i što trenutno “radi” sonda New Horizons, i koji su planovi Ujedinjenih arapskih emirata i Kine u svemiru. Zapažamo i neke istaknute objekte na našem nebu ovih dana, prirodne i umjetne.

U Zanimljivostima govorimo o ukidanju školskih predmeta u školama (ali ne našim), a emisiju završavamo jednom opaskom Thomasa Morea rođenom na datum ove emisije.

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Juliette Gréco, te grupe Laibach, The Beatles, Pink Floyd i Simply Red.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1141 emitira se 7. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 11. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.